Malmöspeditören Begoma satsar i Kyiv

I början av 2023 öppnar Malmöbaserade Begoma kontor i Ukrainas huvudstad Kyiv och stärker därmed sitt erbjudande av transporter mellan Ukraina och Europa. Begoma har idag verksamhet i Sverige, Polen, Nederländerna och Tjeckien.

Familjeägda speditören Begoma drivs av bröderna Fredrik, Henrik och Erik Malmberg och har ett 60-tal anställda på huvudkontoret i Malmö, samt på lokalkontoren i Göteborg, Swinousje och Gdynia i Polen, Tyniste nad Orlice i Tjeckien samt Rotterdam i Nederländerna. Nu läggs även ett lokalkontor i Kyiv, Ukraina till listan, och rekryteringen av en platschef i Ukrainas huvudstad har inletts.

– Sedan ett par år tillbaka följer vi en affärsplan där vi etablerar oss i europeiska logistikhubbar – vi följer helt enkelt våra kunder. Vi har alltid varit stora på transporter till och från Östeuropa, däribland Ukraina, och sköter transporter för bl a bilindustri och detaljhandel som tillverkar i Ukraina, berättar Henrik Malmberg, vd för Begoma (mitten).

Erik, Henrik och Fredrik Malmberg. Foto Begoma.

– Nu väljer vi att öppna ett eget kontor i Kyiv, det är lika delar solidaritet som affärsmässighet – Ukraina är en viktig marknad för europeisk industri och där finns många leverantörer för t ex bilindustrin.

Henrik Malmberg konstaterar att Ukrainas integrering i Europa har börjat, vilket i sig skapar affärsmöjligheter.

– Ukraina blev kandidatland för EU-medlemskap i somras, och deras resa i att integreras i Europa har börjat. Vi vill gärna vara med på den resan, konstaterar han.

Expansionen sker genom helägda dotterbolaget Begoma Logistics Ukraine LCC, vars verksamhet kommer att utgå från Kyiv. Begoma har även tidigare kunnat erbjuda transporter till och från Ukraina. Med etableringen i Kyiv och ett team med lokalt anställda medarbetare kommer erbjudandet och servicen att stärkas.

Av Klara Eriksson