Mathias Krümmel petas som vd för Postnord

Mathias Krümmel lämnar Postnord och vd-posten för Postnord Sverige med omedelbar verkan. Ylva Ekborn, i dag chef över Postnord Accelerate koncernchef för Strålfors, tar tillfälligt över posten. “Det ekonomiska resultatet har inte kommit i den takt som koncernen har förväntat sig” kommenterar Postnords koncernchef Ann-Marie Gardshol.

Mathias Krümmel har varit anställd på Postnord sedan 2000 och har haft flera ledande befattningar på PostNord genom åren. Sedan januari 2021 har han varit vd för Postnord Sverige. Nu lämnar han koncernen, ledningen och vd-posten för Postnord Sverige med omedelbar verkan.

“Jag är stolt över vad vi åstadkommit tillsammans längs vägen. Stolt över det fokus vi haft de senaste åren på att förbättra arbetsmiljön för våra medarbetare. Stolt över vårt pågående hållbarhetsarbete för att bli fossilfria till 2030 och emissionsfria till 2027. Stolt över den nya organisation vi sjösatte i våras, med starkare affärsfokus mot de tre affärsområdena brev, paket och logistik. Stolt över att vi fått upp våra kvalitetssiffror igen och stolt över att jag under så lång tid fått vara en del av att göra vardagen enklare för alla som bor och verkar i Sverige.” skriver Mathias Krümmel om sin tid på Postnord, på Linkedin.

“PostNord Sverige kommer alltid ligga mig varmt om hjärtat och ha en speciell plats. Det finns få arbetsgivare som ger så mycket möjligheter att utvecklas, är beredd att investera i dig som person och som ger så mycket tillbaka till en. Tack PostNord för de här åren!”

Annemarie Gardshol. Foto Postnord

I en skriftlig kommentar till TT ger Annemarie Gardshol, Postnords koncernchef, det ekonomiska resultatet som skäl till avgången.

– Mathias har tillsammans med ledningen för Postnord Sverige gjort ett bra jobb med att skapa förutsättningar för att vi ska kunna vara ett konkurrenskraftigt bolag, inte minst genom den omorganisation som sjösattes tidigare i år, säger hon, men tillägger:

Ylva Ekborn tar tillfälligt över vd-posten i Postnord Sverige. Foto Postnord.

– Det ekonomiska resultatet har inte kommit i den takt som koncernen har förväntat sig. Jag och Mathias har haft en dialog om detta över tid. Vi är överens om att ny energi behövs i ledarskapet för att åstadkomma de förändringar som är planerade att göra.

I Postnords kvartalsrapport för kvartal tre anges den svenska verksamheten som orsak för resultattappet under kvartalet.

Ylva Ekborn, i dag chef över Postnord Accelerate samt vd och koncernchef för Postnord Strålfors tar över som tillförordnad vd för Postnord Sverige. Ylva Ekborn sitter sedan 2018 i Postnords koncernledning. Annemarie Gardshol, vd och koncernchef för Postnord, tar över rollen som tillförordnad chef för Postnord Accelerate.

En process har inletts för att tillsätta en permanent vd för Postnord Sverige, meddelar bolaget i pressmeddelandet.

Lisbet Karlsson, i dag landschef för Postnord Strålfors Sverige, blir tillförordnad vd och koncernchef för Postnord Strålfors. Förändringarna träder i kraft den 6 december 2023.