Politiken kommer inte att stötta den gröna omställningen, så nu är det upp till entreprenörerna att visa mod och samarbetsförmåga, och fortsätta driva på innovation och förändring. Det var det huvusakliga budskapet under Game Changing Summit den 3 december i Lidköping, som samlade omkring 120 deltagare.

Den 3 december bjöd Game Changing Alliance in till Game Changing Summit; en heldagkonferens med tema transportomställning. Konferensen hölls i centrala Lidköping, i en omgjord fabrikslokal som tidigare varit gjuteri åt Rörstrands anrika porslinstillverkning på orten.
Game Changing Alliance grundades våren 2024 och medlemmarna arbetar för en hållbar transport- och logistikomställning genom nya affärsmodeller, digital- och AI-teknik och smarta energisystem. Totalt deltog 120 personer på konferensen och scenprogrammet bjöd på sammanlagt 16 talare och två panelsamtal, modererade av Per Olof Arnäs, generalsektererare för Game Changing Alliance och Linda Larsson, vd för Trucktrust.

Summering 2024
Hilda Hultén från Dagens Logistik, inledde med en årskrönika för nyhetsåret 2024. Hon beskrev året som ett förhållandevis händelselöst år, åtminstone jämfört med de senaste årens turbulens.
– Vi har inte haft några enorma oväntade händelser som pandemier eller krigsutbrott i år, utan vi har mer hanterat en successivt ökad press, en pågående lågkonjunktur och effekterna av det. Att Trump blivit vald till USAs president igen är såklart en stor nyhet och vad det innebär geopolitiskt för oss i Europa vet vi inte än, men det var ju inte helt oväntat.
Hon pekade också på att samtalsklimatet förändrats rejält när det gäller den gröna omställningen, inte minst med historerna om Northvolt och Einrides problem.
– Det är betydligt större press på de entreprenörer som försöker innovera inom det här området nu än tidigare, inte minst ekonomiskt men även politiskt.
Omställning kräver mod

Därefter följde ett pass kring förutsättningarna för omställning, där Oscar Hyléen vd på Sveriges Åkeriföretag, Anders Josephsson näringspolitisk expert på Transportföretagen och Maria Stenström, beteendeexpert på 2030-sekretariatet, analyserade läget tillsammans med Viktor Falkenklev, vd Falkenklev Logistik och Lars Reinholdsson, vd LBC Frakt Värmland, som fick agera förebilder.

Bilden panelen gav var ganska samstämmig: trögheten i omställningsarbetet beror på en mix ekonomiska faktorer, kunders ovilja att betala extra för fossilfria transporter samt brist på politiskt intresse och strukturella ramverk. Det krävs också stort affärsmässigt mod att driva igenom omställningen ”trots” den rådande politiken och ekonomin.
– Som jag ser det så är ekonomin den enda nackdelen med vår omställning. Det är svårt att få kunderna att vilja betala det som den här omställningen kostar idag. Men jag är hundra procent övertygad om att det kommer att visa sig vara rätt val, och att det kommer att bli lönsamt i längden, sa Viktor Falkenklev.
Mariah ben Salam Dynehäll, vd på Drivhuset, gav sedan en inspirerande inblick i vilka nya ledaregenskaper som behövs för att stötta innovation i den föränderliga värld vi lever i. Förmiddagspasset avrundades med Andreas Wramsmyr: Adnavems grundare och nybliven vd på Inquire, som pratade om hur innovation och snabbhet är en förutsättning för överlevnad.
Innovatörernas tur

Efter lunch var det innovatörernas tur att inta scenen. Bland annat var Johan Birgersson från Easypark med på länk från Spanien och berättade om hur man lyckats erövra ett mycket traditionell bransch tack vare digitalisering och data, och genom att skapa värde för användare och städer.
Därefter pratade Claes Linder, strategisk logistikutvecklare på Ica på temat ”Innovera med det du redan har”, där han berättade om hur dagligvarujätten använder sina befintliga distributionskanaler till att leverera e-handelspaket ut till sina butiker genom nya tjänsten Ica Paket.
Omniloops grundare, logistikprofessorn Sten Wandel, slog sedan ett slag för den nygamla iden att använda rörpost för internlogistik och last mile-logistik för gods på upp till 30 kilo.
– Om tio år får du levererat det du behöver inom tio minuter för tio kronor, för tio kronor, spådde han.

Markus Sundström från BEV_r taldade om hur ett brett samarbete krävs för att få ekonomi i omställningen till tunga elfordon och Anders Stenabba, grundare av finska QPQ Box, presenterade sin mikroterminal som ska underlätta leveranser och upphämtning av större gods i städer. Adnavems nye vd Rolf Kjällgren berättade sedan om bolagets digitala plattform för globala transporter.
Avslutade gjorde Maria Stenström, 2030-sekretariatet, som återigen slog ner på politikernas oförmåga att bana väg för den gröna omställningen och citerade Edelman Trust Report 2024:
”People are losing fatih in politics. It’s up to the entrepreneurs”.
Hon fick sedan sällskap på scen av Björn Paulsson, grundare av Game Changing Alliance och vd för Novum Verum, Fredrik Landegren, vd på TRB och Hilda Hultén i en avslutande panel, som åter tryckte på vikten av att samarbeta för att driva innovation och förändring.
Text: Linda Larsson och Hilda Hultén
Foto: Strandroths fotograf