Naturskyddsföreningen presenterar nu två egna förslag på styrmedelspaket som enligt dem kan minska de svenska utsläppen tillräckligt snabbt och samtidigt på ett rättvist sätt. Fokus ligger på principen ”förorenaren betalar”.
Naturskyddsföreningen menar att det kräver en mer ambitiös klimatpolitik men att en sådan också behöver brett stöd, vilket bygger på att politiken upplevs som rättvis och verkningsfull. Nu har organisationen presenterat en ny rapport med två egna styrmedelspaket med 27 förslag för en rättvis klimatomställning i landet.
Det första styrmedelspaketet riktar in sig på transporteffektivitet. Här finns t ex åtgärder som differentierad vägskatt, utfasning av klimatskadliga subventioner för bilanvändning, fortsatt uppräkning av reduktionsplikten, utökat underhåll och nyinvesteringar i järnvägarna, finansiering av mobilitet på landsbygden, ett stopp för nya motorvägar eller motortrafikleder och ett transportbidrag till låginkomsttagare.
Det andra styrmedelspaketet fokuserar mer på energieffektivitet. Här finns åtgärder som att ta tillvara på spillvärme, avskaffa nedsättningen av energiskatt på el för industrin, införande av progressiv energiskatt på el och värme, inkomstprövat elstöd vid pristoppar och en reformerad fastighetsskatt med miljöstyrande komponenter för privatbostäder.

Input till rättvis klimatpolitik
Regeringen har tillsammans med Sverigedemokraterna tillsatt en utredning som ska ta fram förslag på en rättvis klimatpolitik. Den ska dock inte lämnas in förrän i maj 2026. Naturskyddsföreningens styrmedelspaket ska visa på att det går att genomföra åtgärder på ett rättvist sätt redan idag.
”Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari efterlyste nyligen att miljörörelsen ska komma med förslag på lösningar på klimatfrågan. Idag presenterar Naturskyddsföreningen helt nya förslag för en rättvis klimatomställning. Förslagen innebär att utsatta grupper ska få stöd eller kompensation när utsläppsminskande åtgärder leder till orättvisa eller svåra konsekvenser. Fokus ligger på persontransporter och energianvändning som är två områden med stora behov av omställning och där åtgärder också får konkreta effekter för invånares vardagsliv och ekonomi”, kommenterar Beatrice Rindevall, ordförande, och Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen rapporten i en debattartikel på Dagens industri: