Nu går E-drop live

Genom tjänsten E-drop, som TPL-aren Nowaste Logistics ligger bakom, kan privatpersoner nu beställa livsmedel på nätet från valfri e-handlare och få dem levererade hem till sitt kylda leveransskåp utanför dörren.

– Under 2019 har vi gått hela vägen från prototyputveckling till att testa skåpet och IT-tjänsten hos ett antal familjer. Vi är stolta över att nu kunna erbjuda en helt unik tjänst som kommer hjälpa många familjer med vardagspusslet, kommenterar Jesper Brandin, försäljning och marknad E-drop.

E-drop AB är ett dotterbolag till Helsingborgsbaserade logistik- och IT-företaget Nowaste Logistics AB. Tjänsten gör det möjligt att få obevakade hemleveranser från vilken leverantör som helst, med obruten kylkedja. Matkassarna levereras till det kylda leveransskåpet som låses upp och låses med ett uppkopplat låssystem, vilket gör att kunden kan ägna sin tid åt annat än att passa leveranser. Leveransskåpet byggs av svenska kylskåpsexperter och är anpassat för de nordiska förhållandena och säkerställer korrekt kyltemperatur både sommar- och vintertid.

– Vi är bara i inledningen av en samhällsutveckling där Sveriges hushåll kommer vilja ha sina livsmedel hemlevererade. Att ta fram lösningar som säkerställer hållbar livsmedelshantering och effektiv vardagslogistik, vinner inte bara familjen på utan även samhället, säger Susanne Hjorthagen, ansvarig för E-drop.

Användartester som gjorts under andra halvåret 2019 i samarbete med forskare på Lunds universitet, har visat att såväl skåpet som den molnbaserade digitala tjänsten fungerar väl och har inneburit stor tidsbesparing hos de tio testfamiljerna.

Tjänsten hanteras genom en app i telefonen där beställaren hela tiden har kontroll över sitt skåp och till exempel kan aktivera kylan eller öppna skåpet på distans. Det går också att använda skåpet utan kyla och därmed får mottagaren även ett säkert sätt att ta emot andra leveranser än mat. Leverantören öppnar enkelt dörren genom att skanna leveransens streckkod och kan placera upp till fyra matkassar i skåpet som också har ett separat frysfack.

Efter sommaren levereras de första skåpen till kunder runt om i Sverige.