Nu kommer förbud mot skrubbervatten

Regeringen har beslutat att förbjuda utsläpp från så kallade skrubbrar som tvättar rökgaser på fartyg. Förbudet i svenskt sjöterritorium börjar gälla för öppna fartygsskrubbrar den 1 juli 2025 och för samtliga skrubbrar den 1 januari 2029.

– Det här är en mycket glädjande nyhet, och ett viktigt steg för att värna havsmiljön och de marina ekosystemen längs Sveriges kuster. Skrubbervatten från fartyg är en betydande och helt onödig källa till miljöfarliga ämnen i havsmiljön, och något som alla länder bör åtgärda snarast, kommenterar Maria Granberg, marin ekotoxikolog vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

Skrubbrar renar fartygens rökgaser genom att duscha dem med havsvatten. Det minskar luftutsläpp av svavel men när skrubbervattnet sedan släpps ut i havet löser sig svavel och många andra miljöfarliga ämnen i vattnet och skadar den marina miljön. Användningen av skrubbrar har ökat sedan kraven skärptes på vilken svavelhalt som är tillåten i bränslet. Det har gjort att utsläp­pen av svavel till luften har minskat, men att utsläppen till vattnet ökat.

Både Sverige och Finland har nu beslutat om förbud mot utsläpp från skrubbrar och även Danmark har aviserat ett kommande förbud. Beslutet innebär att utsläpp från öppna fartygsskrubbrar till vatten förbjuds i svenskt sjöterritorium från och med den 1 juli 2025. Utsläpp från alla skrubbrar till vatten förbjuds i svenskt sjöterritorium från och med den 1 januari 2029.

Regeringen skriver också att man nu arbetar vidare i olika internationella sammanhang för att en minskning av dessa utsläpp ska ske i så stora havsområden som möjligt.

– Det är positivt och viktigt att regeringen arbetar för att ett globalt skrubberförbud. Havet har ju inga gränser och föroreningar sprids mellan olika områden. Ett globalt skrubberförbud skulle också innebära att den kraftigt miljöskadliga tjockoljan behöver bytas ut till miljömässigt bättre alternativ. Vi bör fundera på vilka drivmedel som bör undvikas och prioriteras som ersättning till tjockoljan, det är nästa steg, kommenterar Maria Granberg.