För att stärka Europas position inom halvledarteknik efter pandemin initierades EU förordningen European Chips Act, där ett av målen är att 20 procent av världens chiptillverkning ska ske inom unionen år 2030. I Sverige etableras nu ett nationellt kompetenscentrum för halvledare, Swedish Chip Competence Center, SCCC, för att stärka svensk kompetensförsörjning, konkurrenskraft och motståndskraft.
Liknande kompetenscentrum etableras i hela Europa och skapar ett nätverk av noder med olika profiler inom halvledarteknik. Den svenska noden har finansiering från EU (Digital Europe) och Vinnova och leds gemensamt av Lunds universitet, forskningsstiftelsen Chalmers Industriteknik och Kungliga Tekniska högskolan, då dessa aktörer står för majoriteten av svensk utbildning och forskning inom halvledarområdet.
Den främsta målgruppen för satsningen är medarbetare i små och medelstora företag (SMF), och startupföretag som behöver utbildning om teknik och det mjukvarustöd som används vid utveckling av halvledarsystem eller hjälp med tillgång till anläggningar för utveckling och tillverkning. SCCC ska förenkla tillgången till så kallade pilotlinor, anläggningar för att utveckla ny halvledarteknik. Inom lärosätena ska breda kurs- och programutbud på grundnivå öka och samverkan med industrin ska utvecklas för att möta efterfrågan på kompetensutveckling.
– Tillsammans kommer vi, som lärosäten och forskningsstiftelse att kunna stärka kompetensen och därigenom konkurrenskraften i svensk industri samt bidra till den digitala och gröna omställningen och säkra tillgång till kritiska resurser i en orolig värld, säger universitetslektor Lars Palm, tillförordnad föreståndare för SCCC vid Lunds universitet som är värdorganisation för centrumet, i ett pressmeddelande.
– Den kompetens och infrastruktur som finns i Sverige ger oss ett starkt utgångsläge och vi kommer att vara en tillgång i den europeiska kontexten samtidigt som vi kan lära mycket av såväl nordiska grannar som europeiska noder i det nätverk som etableras av nationella kompetenscentrum, kommenterar Kari Hjelt, vice föreståndare SCCC, Head of Innovation, Graphene Flagship, Chalmers Industriteknik.
– Vi är tre drivande parter som kompletterar och stärker varandra i den här etableringen och vi blir med gemensamma krafter en stark partner i EU:s satsning på halvledarteknik. Vi har många stora industripartners som kommer ha glädje av SCCC samt många mindre aktörer som får tillgång till designplattform och utbildning genom oss, avslutar Per Erik Hellström, professor i Elektronik och inbyggda system, KTH, del av SCCC styrgrupp.
Fakta: Halvledare
Halvledare är material som kan styras, så att de antingen leder elektrisk ström eller inte gör det. Det gör att de kan användas som en sorts mycket små strömbrytare, kallade transistorer, inom bland annat datorteknik. Strömmen är av eller på, vilket motsvarar 0 och 1 i det binära talsystemet, det system som datorer använder. Transistorn är byggstenen i all modern elektronik och därigenom central i den pågående elektrifieringen av samhället.