Ny logistikaktör bygger 180 000 kvm i Vaggeryd

Nykomlingen Venturi Fastigheter har fått fatt i logistikmark i Tokarp i Vaggeryds kommun, där bolaget planerar för att bygga 180 000 kvm ny logistikyta. “Detaljplanen är på gång, vi hoppas kunna byggstarta marken om ett halvår, berättar Venturis vd Erik Fischer. 

Fastighetsbolaget Venturi Fastigheter grundades runt årsskiftet 2020/2021 och har sedan dess byggt upp en fastighetsportfölj värd omkring 300 miljoner SEK. Bolaget ägs till största del av Stena-familjen genom Madeleine Olsson Erikssons familjeägda investeringsbolag Ersten Invest. I portföljen finns några mindre kommersiella utvecklingsfastigheter inom industri och kontor, främst runt Göteborg, men också ett 30 hektar stort markområde i Tokarp som bolaget köpte av Sveaskog i december 2020. Markområdet ligger precis söder om logistikområdet Stigamo Södra i Vaggeryds kommun, i korsningen mellan E4 och riksväg 30.

Erik Fischer. Foto Venturi Fastigheter

– Tokarp är vårt första större utvecklingsprojekt inom logistik, detaljplanen har precis varit ute på samråd och vi hoppas kunna byggstarta marken inom ett halvår, berättar Venturis vd Erik Fischer, som har lång bakgrund inom kommersiell fastighetsutveckling från bl a Platzer och Adapta. 

180 000 kvm ny logistikyta

Tokarp ligger precis i korsningen E4/RV30, med skyltläge mot E4 och nära kombiterminalen i Båramo. Vaggeryds kommun där Tokarp ligger räknas till Jönköpingsregionen, som är ett av Sveriges just nu hetaste tillväxtlägen för logistik. Bara under 2022 byggs 165 000 kvm nya logistikyta i regionen, eller nära 300 000 kvm om Nobias nya produktionsanläggning i Torsvik räknas med. Läget hamnade på tredje plats på Listan över Sveriges bästa logistiklägen 2022.

– Det här är ett kanonläge för både centrallager och tredjepartslogistik, men också distribution och e-handel. Man når 80 procent av landets befolkning inom fyra timmar härifrån.

Nu ändras detaljplanen för markområdet i Tokarp för att tillåta lager, logistik och service. Den nya plankartan har precis varit ute på samråd och detaljplanen väntas bli klar efter sommaren. Totalt kommer Venturi att kunna  upp till 180 000 kvm nya logistiklokaler på tomten, och enligt Erik Fischer förs redan diskussioner med flera intressenter till de första etapperna. 

– Vi kan bebygga totalt 60 procent av tomtytan. Fördelen med fastigheten är att vi kan bygga uppemot 100 000 kvm i en byggnad och lägga upp markanvändningen på flera olika sätt. Detaljplanen tillåter bygghöjder på upp till 30 meter för 36 000 kvm av lokalerna, på resten av ytan ligger bygghöjden på 25 meter.

Planerar fler markköp

Planen är att utveckla Tokarp under de kommande fem åren, berättar Erik Fischer. Sen är tanken att fortsätta växa inmom logistik på andra håll. 

– Vi tittar på möjligheten att köpa ännu mer logistikmark i lägen som vi anser som strategiska. Sammanlagt handlar det om 200 hektar mark som vi tittat på att köpa, främst längs E6 norr och söder om Göteborg och längs E4 i Småland. 

Av Hilda Hultén