Ny tågpendel mellan Katrineholm och Danmark

Den 10 november invigde DB Cargo Scandinavia den första den första intermodala direktlinjen mellan Sverige och Danmark: Scandinavian Rail Shuttle från Taulov nära Fredericia i Danmark till Katrineholm.

Operatören Cargo Scandinavia har det kommersiella ansvaret för bokningar, lossning och själva transporten. Skytteln kan ta trailers, växelflak och containrar, och med 38 trailers kan tåget vara upp till 670 meter långt. Pendeln ska köras tre returrundor i veckan och är en milstolpe för DB Cargo Scandinavia, som har utvidgat sitt engagemang i Sverige de senaste åren.

– Det är en transport som vi är mycket stolta över. Med kvällsavgångar och bara 13 timmars transporttid är det en attraktiv möjlighet för företag att transportera sina varor på ett miljövänligt och effektivt sätt, kommenterar Thomas Vestergaard, Head of International Sales på DB Cargo Scandinavia.

– Vi kan till och med erbjuda ett ’Carbon Footprint Certificate’ så att våra transportkunder kan dokumentera koldioxidbesparingar och därmed den gröna effekten genom att använda järnvägen istället för vägen.

Från och med hösten 2021 är planen att köra pendeln med fem returturer i veckan.