Stow storsatsar i Sverige

Företaget Stow Group, Europas största tillverkare av fast lagerinredning, satsar på att etablera sig i Norden, med lokalt kontor i Helsingborg och sin nya 2D-pallskyttellösning som ess i ärmen. 

– Stows lagerinredning finns redan hos flera företag i Sverige, men nu blir vi en lokal spelare, säger Håkan Axbarr, projektledare på Stow Sverige.  

Håkan Axbarr

Stow Group med huvudkontor i Belgien och ca 1750 medarbetare  är Europas största tillverkare av lagerinredning med nio fabriker i Europa och försäljningsverksamhet över hela världen. Stow utvecklar och producerar lagerinredning för alla typer av gods, både manuella pallställ, hyllställ och entresoler och automatiserade lösningar som skyttelsystem och mobila pallställ. För 1,5 år sedan beslutade Stow att samla alla sina olika verksamheter under ett varumärke, och det var då dagens Stow Group bildades. 

– Innan dess bestod Stow i flera olika bolag med olika namn och produktkategorier, säger Håkan Axbarr, projektledare på Stow Sweden. 

Efter att Stow slagit ihop verksamheterna till en enhet började satsningen på att expandera till fler marknader. 

–  En av dessa marknader är Norden och Sverige blir först ut. Men tanken är att etablera sig i fler av de nordiska länderna på sikt, säger Håkan Axbarr, som har mångårig erfarenhet av logistikutveckling, med bakgrund på bl a Sweco och Bito Lagerteknik.

Andreas Bergstrand

Med sig i Stow har han sin tidigare kollega, Andreas Bergstrand, som blir säljansvarig. 

–  Vi har dragit igång verksamheten nu under hösten, till en början bara jag och Andreas men planen är att vi ska bli fler. Det har varit en del praktiskt att få på plats innan vi ville gå ut med den här satsningen, men nu är vi redo, berättar Håkan Axbarr. 

2D-pallskyttel hemliga vapnet

Den största delen av Stows försäljning består i fast lagerinredning. 

– Vi säljer inredningar till både manuella lagerlösningar och lösningar för automatisk lagerhantering, där vi även tillverkar olika typer av automationslösningar, som exempelvis pallskyttlar. 

Det är just inom automatisk pallhantering som Håkan Axbarr tror att Stow har störst chans att locka nya svenska kunder. Stow har nämligen utvecklat en ny, tvådimensionell pallskyttellösning, kallad Atlas2D, som liknar klassiska djuplagringsskyttlar som rör sig ut och in i en pallhylla, men där skyttlarna istället kan röra sig fritt över ett helt nivåplan, i ett Autostore-liknande grid-system. 

Stows nya 2D-skyttellösning Atlas, som ska locka de svenska kunderna. Foto Stow

– Det är en jätteintressant lösning, skyttlarna rör sig fritt på varje nivåplan i pallagret  Man kan bygga lösningen så att alla pallar kommer ut på samma ställe, och lösningen går att integrera med exempelvis en hiss och en transportlösning för att skapa en helautomatisk pallhanteringslösning. 

2D-skytteln lanserades förra året, och Stow har redan sålt lösningen till 15–20 projekt i Europa tillsammans med systemintegratörer, och fått bra gensvar i Norden, berättar han. 

–  Den har blivit väldigt populär redan, utan att den egentligen marknadsförts mer än genom befintliga kundkontakter. En fördel med lösningen är att den minskar behovet av truckar för att hämta pallar och gör pallhanteringen mindre personalintensiv. Den är den också skalbar, där man kan bygga ut med fler hyllor och skyttlar allt eftersom verksamheten utvecklas, och utformningen kan anpassas efter det befintliga lagret, till skillnad från exempelvis ett pallkranlager som behöver vara ganska högt för att bli effektivt. 

– Jag tror att skytteln kommer att väcka stort intresse, även om fast lagerinredning självklart är den stora delen. 

Av Hilda Hultén

Video av Stows nya pallskyttellösning