Croisette bryter mark på Island

Svenska fastighetsrådgivaren Croisette öppnar sitt första kontor utanför Sverige, närmare bestämt i Reykjavik på Island, med den lokala entreprenören Styrmir Bjartur Karlsson vid rodret.

Croisette Real Estate Partner grundades i Malmö 2015 och har på fem år vuxit till över 50 medarbetare, fem affärsområden, fem kontor i Sverige – Stockholm, Göteborg, Malmö, Halmstad, Uppsala. Och nu blir fastighetsrådgivaren internationell. I december 2020 öppnar bolagets första internationella kontor – på Island. Först på plats blir Styrmir Bjartur Karlsson, isländsk entreprenör och mäklare, bosatt i Reykjavik. Styrmir går in som MD för dotterbolaget och har över två decenniers erfarenhet av att bedriva affärsverksamhet internationellt, varav han under sex år varit bosatt i Sverige.

– Det är en oerhörd lyckoträff att ha fått komma i kontakt med Styrmir, som visat sig vara en person perfekt för uppgiften att ta Croisette utomlands, kommenterar Croisettes vd Per Svensson.

Per Svensson med en Islandshäst? Foto Croisette

– Styrmir har inte bara det perfekta kontaktnätverket, han är dessutom en person som passar in i vår kultur, och delar precis vår ambition och naivitet kring vad som är möjligt.

Islandssatsningen är den första av flera tänkta internationella etableringar. Island har en stark befolkningstillväxt, ung och välutbildad befolkning och en hög digitaliseringsgrad, med en dryg handfull noterade fastighetsbolag. Men enligt Croisette lyser fastighetsrådgivare med sin frånvaro, vilket gör marknaden extra intressant. 

– Island är moget för en internationell aktörs entré på marknaden. Den isländska fastighetsbranschen har utvecklats snabbt de senaste tio åren i samband med den växande besöksnäringen och erbjuder mycket stora möjligheter när det gäller fastighetsutveckling och -transaktioner, kommenterar Styrmir Bjartur Karlsson.

Styrmir Bjartur Karlsson blir vd för Croisette på Island.

– Vi ser Croisettes entré på den isländska marknaden som en fantastisk möjlighet att bidra ytterligare till marknadens utveckling och öppna upp Island för ännu mer internationella investeringar, fortsätter han.

Enligt Per Svensson finns en hel del likheter med Croisettes första etablering i Malmö; en tillräckligt stor men oprioriterad marknad.

– För oss är det istället en väldigt prioriterad marknad och vi ser stora möjligheter till framtida synergier mellan länderna. Att landet i grunden sedan delar våra grundläggande värderingar är ett enormt plus.

Fråga Lou AB har bistått Croisette vid etableringen på Island.