Nya färjelinjen Nynäshamn–Rostock startar i augusti

Gotlandsbolagets nya färjelinje Hansa Destinations startar i slutet av augusti och kommer att transportera både gods och passagerare mellan Nynäshamn i Sverige och Rostock i Tyskland.

Den nya linjen ger kunder ytterligare ett transportalternativ och möjliggör för minskade utsläpp genom överflyttning av gods från land till sjö, och var därför en av de nya sjöfartsalternativ som fick regeringens Ekobonus-stöd för uppstarten i mars.

I ett första steg trafikeras linjen med ett fartyg med avgångar från Nynäshamn på måndagar, onsdagar och fredagar. Avgångarna från Rostock sker tisdagar, torsdagar och lördagar. Planen är att sedan utöka trafiken till två fartyg, vilket innebär daglig avgång i båda riktningarna. Vissa avgångar kommer också att angöra Visby.

Turen tar 18 timmar, med avgång 19:00/19:30 och ankomst nästkommande dag vid 13:00/13:30.
– Med Hansa Destinations får kunder nu ytterligare ett alternativ att frakta gods mellan Stockholmsregionen och norra Tyskland, vilket förbättrar flexibiliteten och effektiviteten. Den nya linjen kommer årligen kunna flytta över 75 000 lastbilar från land till hav och därigenom minska utsläppen från transporterna, säger Håkan Johansson, vd Rederi AB Gotland, i ett pressmeddelande.

Stötta överflyttning

Genom satsningen möjliggör Rederi AB Gotland och Hansa Destinations för överflyttning av gods från landtransporter till sjötransport, ett miljövänligare fraktalternativ som också stöttas av Sveriges regering med ekobonus. Överflyttning av godstrafik till sjövägen mellan Rostock och Nynäshamn beräknas minska utsläppen med minst 20 procent. Den nya linjen kommer även att förse godsaktörer med ett kostnadseffektivt transportalternativ som kommer öka både flexibiliteten och effektiviteten. Genom att lastbilschaufförerna kan ha sin vilotid ombord på fartyget, har chaufförerna möjlighet att köra längre sträckor direkt vid ankomst till Rostock eller Nynäshamn.

Hansa Destinations, som blir en systerverksamhet till Destination Gotland, kommer även att erbjuda en ny möjlighet för resenärer som vill resa mellan Tyskland och Sverige.
– Vi ser mycket fram emot att kunna expandera vår verksamhet genom Hansa Destinations. Förutom att skapa ett kostnadseffektivt och mer miljövänligt transportalternativ mellan Sverige och Tyskland, kommer Hansa Destinations även förbättra förbindelsen till och från Visby, kommenterar Håkan Johansson.

Linjen lanseras i samarbete med Sartori & Berger, försäljningsagent mot fraktmarknaden.