Idag invigdes Seafrigos nya kyl- och fryslager på Lövåsen i Katrineholm, tillsammans med storkunden Kronfågel, som redan flyttat in. Lagret ligger bara tio minuter från Kronfågels slakteri i Valla, som är det största i Sverige. ”Det är ett stort lyft mot att behöva köra de här volymerna till Västerhaninge”, säger Andreas Skog, produktionsdirektör på Kronfågel.

I Valla, en dryg mil från Lövåsen där Seafrigos nya tempererade lager ligger, ligger Kronfågels största slakteri i Sverige. Här jobbar 750 anställda – men här finns inget lager. Med Seafrigos lager på Lövåsen får Kronfågel en flexibel lagerlösning, bara 10 min därifrån.
– Lagret är en viktig support för oss, vi har tidigare skickat gods kors och tvärs – nu har vi det nära. Det är en otroligt viktig symbol för oss på Kronfågel och ett viktigt steg framåt, sa Andreas Skog, produktionsdirektör på Kronfågel, vid tisdagens invigning.
– Genom att flytta det här fryslagret så kommer vi ha all vår lagerverksamhet i Katrineholm. Det gör att vi kan vara ännu mer effektiva men vi tar också ett stort kliv för att minska vår miljöpåverkan med kortare transportsträckor och smartare logistik. Vi ser fram emot vad vi kan åstadkomma tillsammans i framtiden, fortsatte han och tackade alla samarbetspartners.
Det nya fryslagret är utformat för att möta framtidens krav på hållbarhet och logistik: det kyls med CO2 i stället för ammoniak, vilket ska vara bättre för miljön. SLP har byggt och äger lagret, som är 11 000 kvm stort med 30 000 pallplatser, och Seafrigo har tecknat ett 15-årigt hyresavtal för lokalen. Den totala tomtytan är på 52 000 kvm, vilket innebär att det finns utrymme att bygga mer.
Flytt från Västerhaninge
Tidigare hade Kronfågel lagret hos Frigoscandia i Västerhaninge. Dit forslades kycklingen från Kronfågels två slakterier: det andra finns i Skåne.
– För oss på Seafrigo Nordic stärker det här lagret oss som en helhetsleverantör inom livsmedelslogistik och samtidigt som vi bidrar med att minska Kronfågels miljöpåverkan, sa Peter Jönsson, vd för Seafrigo Nordic, på invigningen dit samarbetspartners, kommunrepresentanter och media var bjudna.

– Genom att flytta lagret närmare produktionen blir det kortare transportsträckor, effektivare logistik och minskade utsläpp. Vi är väldigt stolta över att kunna säga att 100 procent av transporterna mellan Valla och det här lagret går på el idag.
För eltransporten står en lastbil från Volvo, med en eldriven trailer.
Seafrigos femte lager

Franska temperaturlogistikern Seafrigo inledde sin nordiska resa 2018, med ett 13 000 kvm stort livsmedelslager i Helsingborg. Därtill har man adderat 11 100 kvm i Åstorp, 4 000 kvm i Hässleholm och 1 800 kvm i Landskrona. Lagret i Katrineholm är det första man etablerar tillsammans med Kronfågel.
Lagret består av en kyld del för inlastning, en s k frystunnel där kyld luft som rör sig snabbt fryser ner färsk mat. Inuti frystunneln, som håller en temperatur på -38 grader, förflyttas pallar in och ut med robotar och automatiserade skjutstativtruckar, som dock hos Seafrigo är bemannade.
Den tredje delen av lagret är själva fryslagret där temperaturen är -22 grader, även här sköts förflyttningarna av pallar med skjustativtruckar. Även utlastningsytan har en temperatur på -22 grader, och här får truckförarna skynda sig att hämta och etikettera pallar för vidareleverans till kunderna.
– Vi hoppas även med denna satsning att kunna bidra till Katrineholm som en knutpunkt för svensk livsmedelsproduktion. Vi är ett globalt företag men har alltid en lokal drift och där vill vi gynna den lokala marknaden med arbetstillfällen och ha en stark anknytning till de samhällen där vi verkar, sa Peter Jönsson.
Text och Foto Klara Eriksson