Ökat e-handlarintresse för lagersystem

WMS-aktören Ongoing, som specialiserat sig på lagerhanteringssystem för tredjepartslogistik, ser nu en snabb breddning av kundskaran till e-handlare.

– Det är en tydlig uppgång av e-handelskunder, särskilt i år, säger vd Fredrik Einarsson.

Göteborgsbaserade Ongoing är ett svenskt it-företag som säljer sitt molnbaseraserade lagerhanteringssystem, WMS, specialiserat på att hantera tredjepartslogistik, TPL. Bolaget grundades 2008 och har idag 17 anställda med omkring 300 kunder i 14 länder. Runt 150 av kunderna finns i Sverige, och bland TPL-kunderna finns företag som Aditro Logistics, Emotion Logistics och Almroths.

– Eftersom vi jobbar med TPL-företag så är det betydligt fler flöden än kunder, totalt hanterar vi omkring 3 500 varuflöden i vårt system, berättar vd Fredrik Einarsson, som ser en växande TPL-marknad.

Enligt honom finns det mellan 200–300 renodlade TPL-företag i landet, där majoriteten är kunder till bolaget.

– Marknaden har konsoliderats en del de senaste åren, de stora aktörerna tenderar att köpa upp mindre verksamheter och bli större. Samtidigt är det en växande marknad, tröskeln att börja med lagerhantering är ganska låg och många nya aktörer startar TPL-verksamhet. Räknar man även med transportörer som har lagring som bisyssla är det betydligt fler, då kan det säkert vara 500–800 TPL-företag i Sverige.

– Min uppfattning är att det finns få bra lagerhanteringssystem för e-handel på marknaden, säger Fredik Einarsson. Foto Ongoing

Ongoings WMS-system används av kunder i 14 länder, med Norge som andra största marknad efter Sverige.

– I Norge finns det lite fler alternativsystem på marknaden. Eftersom vi säljer vår mjukvara som molntjänst, SaaS (Software as a Service), så kan ju våra kunder finnas vart som helst i världen. Bland annat har vi en del kunder i Mellanöstern.

E-handlare växande del

Ongoing har sedan starten 2008 vuxit organiskt till att vara störst inom WMS-system för tredjepartslogistik i Norden. Under 2019 fick man 48 nya kunder, och i år är prognosen 70.

– Vi säljer inget aktivt, kunderna hittar oss genom rekommendationer eller genom att googla.  På senare år har också alltfler e-handlare anslutit sig, berättar Fredik Einarsson. 

– E-handlarna kommer till oss och frågar om systemet går att använda även till deras flöden. Min uppfattning är att det finns få bra lagerhanteringssystem för e-handel på marknaden, antingen bygger man en egen lösning eller så anpassar man sitt affärssystem, men renodlade WMS-system för e-handel finns inte så många. 

För Ongoing är det ingen större skillnad att integrera en e-handelskund mot en TPL-kund.

– På ett sätt är det enklare, det blir inte lika många varuflöden som ska hanteras, och TPL-are har ofta fler tillägg, t ex betalfunktioner eller för att ge enskilda kunder access till specifik data.

Samtidigt tenderar e-handlare att satsa mer på att trimma in systemet för att få så effektiva flöden som möjligt, menar han.

– När man äger sin logistik själv har man ju mer intresse att investera i att förbättra sina flöden än om man jobbar med andras flöden på kontrakt som TPL-are gör.

När man äger sin logistik själv har man ju mer intresse att investera i att förbättra sina flöden

E-handelskunderna finns i olika branscher och storlekar, både inom B2B och B2C, och bland referenskunderna finns bland annat Tooorch, Mekster, Kitch`n / Tilbords, Soft Goat, Motehus och Strikkemekka. 

Eirik Fuglestad, vd och ägare på de norska e-butikerna Motehus och Strikkemekka, en i Ongoings växande skara e-handelskunder.

– För oss som växande e-handlare är det viktigt med ett flexibelt system. Startkostnaden är liten och att det är lätt att komma igång. Systemet ger oss också stora möjligheter att verkligen effektivisera vår lager-, och logistik. Ongoing som företag är otroligt kul att samarbeta med, de hjälper oss snabbt när vi vill ha förändringar i systemet för att effektivisera ytterligare, säger Eirik Fuglestad, vd och ägare på Motehus och Strikkemekka.

Av Hilda Hultén