Första fartyget har anlöpt Norvik

Sveriges nya godshamn, Stockholm Norvik Hamn, har tagit emot sitt allra första containerfartyg.

Stockholms Hamnars nya godshamn, Stockholms Norvik Hamn, har öppnat och natten till den 27 maj anlöpte det allra första containerfartyget. Det var Unifeeders fartyg SCA Tunadal som blev först att lägga till. Ett långt och välplanerat hamnbygge har äntligen passerat mållinjen.

– Det känns fantastiskt att äntligen kunna öppna Stockholm Norvik Hamn och att vi kan säkerställa hållbara godstransporter till och från Mälardalen för en lång tid framöver säger Johan Wallén, marknads- och försäljningschef på Stockholm Hamnar, i ett pressmeddelande.

Containerterminalen är nu öppen för både fartygsanlöp och verksamhet på hamnplan. Den drivs av Hutchison Ports, en av världens största containeroperatörer med 52 hamnar i 27 länder.

– Vi ser fram emot att ge våra kunder den bästa servicen, i en nybyggd hamn som erbjuder en effektiv hamninfrastruktur och toppmodern utrustning, kommenterar Lawrence Yam, CEO Hutchison Ports Stockholm.

Hälften av Sveriges konsumtion sker i Stockholmsregionen och nio av tio varor kommer till Sverige sjövägen. Med Stockholm Norvik Hamn ökar möjligheten att transportera gods sjövägen så nära slutdestinationen som möjligt. Hamnen erbjuder en modern och effektiv transportlösning genom sin närhet till de stora farlederna, 16,5 meters naturligt djup och goda landinfrastrukturanslutningar, inklusive en nybyggd järnväg.

Den nya hamnen öppnar i en orolig tid. Situationen sätter strålkastarljuset på vikten av att varuförsörjningen alltid måste fungera och nödvändigheten att upprätthålla globala och nationella transportkedjor.

Arbetet med att färdigställa den andra delen av Stockholm Norvik Hamn, roro-terminalen, fortgår och planen är att den ska öppna under hösten.