Ökat intresse för global TPL-lagring

E-handeln blir alltmer internationell, och intresset växer för att skaffa lager på lokala marknader för att möta leveranskrav och spara fraktkostnader. – E-handelskunderna är det segment som växer mest just nu, berättar Peter Thyrén på Elanders, som bedriver TPL-verksamhet i både Europa, Asien och USA.

Elanders i Mölnlycke har på några år gått från att vara ett svenskt tryckeri till en global TPL-aktör. Verksamheten är uppdelad i två områden; tryck och förpackningslösningar och logistik och supply chain-tjänster.

– Vi har kvar en hel del verksamhet inom tryck och förpackningstjänster, särskilt i Sverige och USA. Men idag finns 80 procent av vår verksamhet inom supply chain-tjänster, berättar Elanders affärsutvecklingschef Peter Thyrén.

2014 köpte Elanders Singapore-baserade Mentor Media, och sedan dess har man växt från ca 3 600 till 7 000 anställda med verksamhet i ett 20-tal länder på fyra kontinenter. De största marknaderna är Kina, Singapore, Storbritannien, Sverige, Tyskland och USA, och kunderna finns främst inom fordonsindustrin och elektronik, med kunder som BMW, Volvo, Scania, Merc, HP och Dell, men också allt fler e-handlare. 

“Snabb logistik”

– Vi sysslar mycket med snabb logistik, med korta ledtider och just in time-leveranser, särskilt i Asien, där det är mycket komponenthantering för elektronik- och fordonsindustrin.

Peter Thyrén.
Foto Hilda Hultén

Den typen av logistikbehov har även e-handeln, som är den kundkategori som växer mest just nu, berättar Peter Thyrén. I Sverige finns en TPL-site på 14 000 kvm på Viared i Borås, där bl a Ericsson och Netonnet är kunder. Och enligt Peter Thyrén skiljer sig TPL-marknaden i Sverige lite mot den i USA.

– E-handeln har kommit längre i USA, framförallt när det gäller snabbheten. Där handlar det om att leverera på timmar istället för dagar. Som TPL-aktör gäller det att vara på tårna, med snabbare plock och pack, och ha rätt kontakter inom transportindustrin, så att man får till snabb upphämtning och utleverans.

Samarbete med Prime Penguin

Prime Penguin grundades 2016 med affärsidé är att bygga upp ett globalt nätverk av lokala TPL-aktörer, till en molnbaserad plattform för outsourcing av e-handelslogistik. Hittills har bolaget byggt upp sitt TPL-nätverk i Sverige, Norge, Tyskland, Australien och Storbritannien. I februari adderades USA till listan genom ett samarbete med Elanders, som har fyra anläggningar på sammanlagt ca 30 000 kvm i Kalifornien.

– Det är en väldigt spännande plattformslösning de har byggt upp. Vi hade en del kapacitet i våra USA-anläggningar och vill gärna växa där, och de behövde tillgång till anläggningar på den amerikanska marknaden – det är en marknad som många nordiska e-handlare är intresserade av att expandera till, så det var en “perfekt match”.

Enligt Prime Penguins medgrundare Joakim von Oldenskiöld, finns det flera nyttor med att ha lager på flera marknader.

– Om en e-handlare till exempel säljer mycket i New York, så är det ju betydligt bättre att man har ett lager där för de produkter som säljer bäst, som man kan skicka dit batcher med båt istället för att varje order ska flygas dit styckvis. Både miljömässigt och ekonomiskt är det smart med lokala lager, dessutom blir leveranstiden kortare.

Av Hilda Hultén