Samsung SDS skaffar lager på Hisingen

Bockasjö har slutligen fått in en hyresgäst i sitt spekulationsbygge på Hisingen, som stod klart i februari 2019. Det blir Samsung SDS som hyr 13 500 av fastighetens totala 21 800 kvm, med inflyttning i sommar. 

Samsung SDS kommer bedriva en slags intern TPL-verksamhet i lagret, som är en del i en storsatsning på den europeiska marknaden, och ska serva den nordiska marknaden med främst Samsung Electronics IT- och elektronikprodukter. 

– Med denna nya moderna logistikfastighet kan vi nu betjäna våra kunder från en strategisk logistikplats, säger Jessika Lind, Business Development Manager Samsung SDS Sweden i ett pressmeddelande. 

Samsung SDS grundades 1985 och startade sin speditions- och kontraktslogistikverksamhet 2012, med den integrerade logistiklösningen ”Cello” som grund. Bolaget, som har sitt huvudsäte i Seoul i Sydkorea, omsatte cirka 4 miljarder dollar 2019 och är aktivt i 38 länder. I Europa är Samsung SDS främsta kund Samsung Electronics.

Bygger vidare på spekulation

För Bockasjös del är lagret den fjärde i raden som bolaget uppfört på Hisingen. De övriga tre är alla fullt uthyrda och såldes till Prologis våren 2019. För de restrerande 8 000 kvm som är outhyrda i fastigheten där Samsung nu flyttar in, pågår “skarpa diskussioner” med en annan potentiell hyresgäst, berättar Adam Ekdahl, affärsutvecklingschef på Bockasjö. 

– Vi har långt gångna diskussioner, min förhoppning är att vi stänger den affären nu under sommaren, säger Adam Ekdahl. 

Adam Ekdahl. Foto Bockasjö

Bockasjö bygger också ytterligare en 35 100 kvm stor fastighet på spekulation på Hisingen, som ska stå klar under sista kvartalet 2020, och även där finns en spekulant. 

– Vi har kommit långt i diskussionerna även här, det handlar om en hyresgäst på hela ytan. Jag är tämligen övertygad om att vi kommer att stänga kontraktet innan byggnaden är klar. 

Jag är tämligen övertygad om att vi kommer att stänga kontraktet innan byggnaden är klar.

Enligt Adam Ekdahl är marknaden för logistikfastigheter fortsatt stark, trots coronakrisen. 

– Vissa förhandlingar kan dra ut på tiden, de som står inför stora investeringsbeslut är såklart lite mer försiktiga nu. Samtidigt får vi väldigt mycket förfrågningar, dels från företag som tittar på att konsolidera sin logistik som en effekt av Corona, men också genom att e-handeln ökar. Vi tror på det här segmentet, och de som vågar ta dessa beslut nu tror jag kommer att komma ut som vinnare när marknaden återgår till det normala – eller det nya normala som vi får efter det här. 

De som vågar ta dessa beslut nu tror jag kommer att komma ut som vinnare när marknaden återgår till det normala

Av Hilda Hultén