P-G Persson tillbaka – Startar nytt fastighetsbolag

I höstas lämnade P-G Persson Platzer efter 15 år i vd-stolen, för att “takta ned” och ägna sig åt styrelseuppdrag. Nu gör han comeback som vd för nystartade Safjället Fastigheter, som han startar genom sitt bolag Anliem och med fyra tunga investerare i ägarkvintetten; Backahill, Bygg-Göta, Lesley Invest och Bevaclean.

De fem ägarna kommer initialt att tillföra bolaget cirka 500 miljoner kronor i kapital med ambitionen att Safjället Fastigheter ska byggas upp till ett lokalt kommersiellt fastighetsbolag med fokus på Göteborg och Mölndal.

– Jag har under hela mitt yrkesliv arbetat med tillväxtföretag, så att få starta upp ett fastighetsbolag tillsammans med starka medgrundare med tillväxt i fokus, samt att vara delaktig som ägare genom Anliem, känns som ett drömläge för mig. Jag tror dessutom att tidpunkten för att starta ett fastighetsbolag är bra ur ett timingperspektiv, säger P-G Persson, som blir vd för Safjället Fastigheter i ett pressmeddelande.

Starka ägare

Bygg Göta är ett av Göteborgs största privatägda fastighetsbolag med över 100 fastigheter och 500 000 kvm bostäder och lokaler i beståndet.

– Att vara med och starta Safjället Fastigheter tillsammans med en solid ägarkonstellation och P-G som vd känns helt rätt för oss. Vi har haft många samarbeten med P-G genom åren i olika roller och har alltid uppskattat samarbetet, kommenterar Lennart Persson, delägare i Bygg Göta.

Backahill har tidigare varit delägare i Platzer Fastigheter Holding AB och verkat i Göteborg under en längre tid. År 2017 sålde företaget sina andelar för att kunna fokusera på investeringar i hembygden på Bjärehalvön och i nordvästra Skåne. Under åren har Backahill fortsatt betrakta Göteborg som en intressant marknad med ett bra näringsliv och ser sin position som ett komplement till de befintliga fastighetsinnehaven i andra geografiska områden.

– Vi är glada över att göra detta tillsammans med starka partners och med P-G Persson vid rodret. Vi har tidigare arbetat med P-G när han var vd för Platzer och har stor tilltro till honom och hans erfarenhet av fastighetsbranschen, kommenterar Lennart Mauritzson, vd och koncernchef för Backahill.

Bevaclean ägs av industriaffärsmannen Torbjörn Bengtsson. Torbjörn har framgångsrikt bedrivit verksamhet i USA, bland annat inom försäljning av industridammsugare, där han sålde sitt bolag 2016/2017 till Husqvarna. Bosatt i Ängelholm har Torbjörn genom Bevaclean investerat i både lokala fastigheter och fastighetsaktier.

– Vi på Bevaclean har många spännande affärer tillsammans med Backahill, och när vi fick höra om Safjället från dem tyckte vi att kombinationen av att bygga ett starkt fastighetsbolag i Göteborg, Backahills engagemang som ägare, samt vds tidigare track record, var något vi verkligen ville investera i, säger Torbjörn Bengtsson, vdoch ägare av Bevaclean AB.

Den femte delägaren är Lesley Invest som ägs av familjen Wallblom, som bl a byggt upp den nordiska verksamheten inom Mary K kosmetik och har sin investeringsverksamhet i bolaget Lesley Invest.

Inga förvärv ännu

Safjället Fastigheter har ännu inte gjort något förvärv, och det är oklart vilka segment bolaget kommer at satsa på.

– Vad vi kan köpa avgörs förstås av vem som vill sälja. Det skulle kunna vara egenanvändare, det skulle kunna vara något större fastighetsbolag som har någon enstaka fastighet som inte passar hos dem men perfekt hos oss. Vi är redo att förvandla bruna fastigheter till gröna och lägga ner den kraft som behövs, säger P-G Persson i en intervju med Fastighetsvärlden.