Podd: Logistik Överallt möter förpackningsexperten Sofia Erixson

I det femtonde avsnittet av podcasten ”Logistik Överallt” gästas Tea Grbic och Åsa Leander av Sofia Erixson, förpackningsutvecklare på Ica Sverige. ”Vi kan lägga ner jättemycket resurser på att göra en fantastisk återvinningsbar förpackning, men om den ändå aldrig lämnas in så är det arbetet helt i onödan.”

I senaste avsnittet av Logistik Överallt gästar Sofia Erixson, med lång erfarenhet från förpackningsindustrin, bland annat tidigare från Orkla. Idag är hon förpackningsutvecklare på Ica Sverige och på sin fritid driver hon en av Sveriges största förpackningsbloggar.

– En förpacknings primära uppgift är ju att skydda och bevara produkten. Men när vi tänker på logistik ska den ju också kunna ta en vara från A till B och vara så effektiv som möjligt i hela värdekedjan, säger Sofia i podden.

– Förpackningen ska funka i logistikkedjan, vara pallanpassad och modulanpassad och transportera så lite luft som möjligt.

När det kommer till materialval och förpackningar pratar Sofia mycket om det holistiska perspektivet och behovet av att gå från ett linjärt synsätt till ett cirkulärt. Just plastdebatten är ständigt återkommande när förpackningar utvecklas och diskuteras. Kommer plast sluta användas i förpackningarna framöver?

– Nej! Men vi ska använda rätt plast på rätt plats. Vi inom Ica tillhör Svensk Dagligvaruhandel och där har vi satt ett branschgemensamt mål att göra alla våra plastförpackningar inom livsmedel materialåtervinningsbara, och 2030 ska de vara fossilfria eller bestå av återvunnet material. En tuff utmaning, men man ska ju sikta högt!

För att exemplifiera nämner Sofia plasten runt gurkan.

– Plasten runt gurkan tycker många är onödig, men det är en väldigt tunn plastfilm och den gör att hållbarheten kan öka upp till sex dagar. Tar vi bort plasten behöver vi ur ett holistiskt perspektiv odla fler gurkor om efterfrågan är lika stor och då får det större miljöpåverkan än själva plastfilmen.

– Idag har förpackningar inte så stort värde, vilket leder bland annat till nedskräpning. Det gäller att motivera konsumenter till att faktiskt lämna in dem till insamling för det är faktiskt steg nummer ett. På Ica kan vi designa och lägga ner jättemycket resurser på innovation tillsammans med leverantörer och göra en fantastisk förpackning som går att materialåtervinna. Men om den ändå inte får chansen och aldrig lämnas in så är det arbetet helt i onödan. Det är nummer ett att motivera våra konsumenter, avslutar Sofia.

Hela intervjun finns i avsnitt 15. Logistik Överallt finns på instagram @logistikoverallt och där poddar finns:
Acast: Logistik Överallt
Itunes: Logistik Överallt
Spotify: Logistik Överallt

Ett svar på “Podd: Logistik Överallt möter förpackningsexperten Sofia Erixson

Kommentarer är stängda.