Poddtips: Automationsskolan om Apotekets nya e-handelsautomation

Med Apotekets nya, automatiserade e-handelslager i Eskilstuna ska apotekskedjan ta upp kampen med nätaktörer som Apotea och Meds. I avsnitt två av poddserien Automationsskolan berättar Apotekets logistikdirektör Olle Carls om Apotekets automationsresa.

I vår gör Dagens Logistik en poddserie om lagerautomation i tre delar, i samarbete med podden Ehandelstrender och automationsleverantören Knapp. I det andra avsnittet av poddserien möter vi automationsexperten Olle Carls, som är logistikdirektör på Apoteket, och som just nu håller på att flytta in i sitt nya, högautomatiserade e-handelslager i Eskilstuna.

Klara Eriksson och Olle Carls. Foto Urban Lindstedt/Ehandelstrender

I avsnittet diskuterar Olle Carls och Dagens Logistiks chefredaktör Klara Eriksson apoteksmarknadens snabba omställning till e-handel, och hur Apoteket ska möta konkurrensen från framgångsrika nätapotek som Apotea och Meds, tillsammans med Ehandelstrenders programledare Urban Lindstedt.

– Apoteksmarknaden generellt är intressant. Dels övergången från statligt monopol till privata aktörer, dels den snabba utvecklingen på nätet. Logistiskt handlar det också om oftast små och behändiga produkter som passar för e-handel. Apoteket tar nu in e-handelslogistiken i egen regi och bygger en helautomatiserad lösning, det blir spännande vad det får för effekt, säger Klara Eriksson.

Möter Zlatan i varje match

Enligt Olle Carls handlar satsningen på automation framförallt om att skapa en bra kundresa – där Apotekets styrka är att man även har många fysiska apotek.

– Om vi säger så här; att spöa Apotea på deras hemmaplan är inte det smartaste man kan göra. Men det vi har som de rena e-handlarna inte har är kombinationen av e-handel och butik. Vi satsar väldigt mycket på att bygga en e-handelslösning som är sömlös mot butik, där kunderna kan röra sig fritt mellan kanalerna, säger Olle Carls i podden.

Apotekets framtida strategi är att vinna genom kombinationen butik och online – inte att försöka slå nätaktörerna på egen planhalva.

– Grundbulten i det här beslutet är att skapa en bra kundresa, och där är aktörer som Apotea och Meds extremt duktiga, de är ju inte bara bra på apoteksmarknaden utan bra på e-handel generellt. Det är extremt inspirerande att jobba i en bransch där man möter Zlatan i varje match,

Automatiserar 85 procent av flödena

Apoteket flyttar sin e-handel från en TPL-lösning hos läkemedelsgrossisten Tamro, som också sköter Apotekets partihandel (butikslogistik). Det nya e-handelslagret i Eskilstuna är 20 000 kvm stort och tas i drift under året.

– Vi börjar med tester nu, men att flytta hela verksamheten är en lång process. Många glömmer att ett automationsprojekt handlar minst lika mycket om IT som om hårdvara, och det är mycket som ska stämma, så det tar tid att trimma in, berättar Olle Carls.

När lösningen är klar kommer drygt 85 procent av Apotekets e-handelsvolymer att hanteras automatiskt.

– Det finns alltid en del av flödet som inte går att hantera i en automationslösning. Utmaningen är hur man samordnar de manuella och automatiska flödena, kunden vill ju bara ha ett paket när de beställer exempelvis ett tyngdtäcke och en ask Alvedon.

Femdubblar kapaciteten

Idag skickar Apoteket mellan 15 000 och 30 000 e-handelspaket per dag. Det nya lagret och automationslösningen är byggd för att kunna ta betydligt högre volymer.

– Dels kommer det nya lagret att betyda att vi får en logistikplattform som har en kapacitet räcka rätt många år, vi bygger in väldigt mycket flexibilitet och kapaciteten i lagret kan femdubblas gånger mot vad vi har nu. Det är också något som är viktigt att tänka på när man automatiserar; hur resan ser ut framöver, säger Olle Carls.

Han har jobbat inom logistik i snart 40 år och har tidigare i sin karriär gjort ett större automationsprojekt på VVS-grossisten Dahl 2006.

– På den tiden fanns det lite mystik kring automation, man var tvungen att kunna en hel del och ingenting var standard, precis som inom IT. Idag finns det betydligt mer kunskap och Plug and Play-lösningar inom automation, särskilt packautomation är ett område där mycket är standardiserat idag.

“Automationsskolan” är en poddserie i tre delar, som produceras genom ett betalt samarbete mellan podden Ehandelstrender, tidningen Dagens Logistik och automationsleverantören Knapp.

Lyssna på Automationsskolan:

Del 1: Så lyckas du med automation

Del 2: Apoteket automatiserar 85 procent av plocket

Del 3: Framtidens automatiserade lager – släpps den 9/5