Apoteket satsar brett på automation i nya e-handelslagret

Apotekets nya e-handelslager i logistikmetropolen Eskilstuna satsar brett på automation i nya e-handelslagret i Esklistuna, som automatiseras av Knapp. Plockrobotar och plockautomater kompletteras med bemannade stationer för läkemedel och apoteksprodukter som kräver särskild hantering i “marknadens modernaste logistikcenter.

Konkurrenten Apotea tar det lugnt med automation, en del A-frames och robotar finns, men Pär Svärdson är känd för att automatisera i maklig takt. Apoteket tar den motsatta vägen: den gamla apoteksjättens nya e-handelslager i Eskilstuna kommer att göra det till “marknadens modernaste”, enligt ett pressmeddelande.

– Vår e-handel fortsätter att växa mycket snabbt. Genom att investera i ett nytt lager med den senaste tekniken får vi en toppmodern lösning som gör att vi kan för att fortsätta växa och utvecklas. Allt för att kunna göra det ännu enklare för alla människor som vill handla läkemedel och andra produkter i våra digitala kanaler, kommenterar Apotekets e-handelschef Wictoria Glans.

A-frame hos konkurrenten Apotea. Foto Klara Eriksson.

E-handelslagret kommer vara på 20 000 kvm, byggs av Bockasjö på en 96 000 kvm stor tomt, varav 60 000 kommer hyras av Apoteket AB på ett långsiktigt avtal.

A-frames och plockrobotar

Apoteket har anlitat Knapp för de automatiserade plocklösningarna och det svenska företag Christer Nöjd AB för lösningen med packautomationen med packmaskiner, allt ingående packmaterial, samt service och underhåll.

Det stora flertalet produkter hanteras av plockautomater, så kallade A-frames. Här hanteras vanliga produkter som beställs ofta till exempel vanliga värktabletter, kosttillskott och förkylningsprodukter. Läkemedel och andra produkter som är mindre frekventa hanteras av särskilda plockrobotar. Produkter kommer in till roboten via ett rullband där de matas in och scannas . När en beställning kommer plockar roboten varorna som läggs ner direkt i kundens förpackning.

För en mindre del av sortimentet som på grund av olika skäl inte passar i någon av automaterna ovan finns en alternativ lösning där produkterna kommer på rullband till medarbetarnas arbetsstationer. Registreringen av artiklarna sker med trådlösa fingerscanners. Skrymmande artiklar och kylvaror har särskilda lösningar.

Automatisk pack och sortering

Mellan 90-95 procent av alla beställningar kommer att packas automatiskt. Maskinerna läser av hur mycket gods som finns och viker kartongen över varorna så att det inte ska behövas löst packmaterial i kartongen. Kartongerna fraktas på ett rullband vidare till utlastningen där de automatiskt sorteras till pallar och rullburar för olika transportörer.

Alla beställningar som kräver farmaceutisk kontroll går innan packningen i en särskild bana till en farmaceut som kontrollerar doseringsetikett och varor.

– Vi har hittat lösningar som är optimerade för att hantera den komplexa kombination av läkemedel och andra produkter som vi hanterar. Vi får ett mycket effektivt lager, samt en modern, hållbar och bra arbetsplats för våra medarbetare, kommenterar Olle Carls, ansvarig för Apotekets logistikutveckling.

Det nya e-handelslagret kommer också att utrustas med solceller och miljöcertifieras. Apotekets logistikcenter och lager i Eskilstuna kommer att drivas i egen regi och ska vara i full drift i slutet av 2022.