DN: Postnord på väg mot konkurs – med nuvarande uppdrag

I fredags publicerade DN en granskning av Postnord där man konstaterar att bolaget avverkat nästan hela sitt kapital och kommer gå i konkurs om några år om inte svenska och danska staten skjuter till pengar.

Det handlar såklart om omställningen från brevdistribution till paketdistribution och utmaningen med att i en jätteorganisation (Postnord är Sveriges andra största bolag med 20 000 anställda) byta verksamhet och styra om mot nya affärsmodeller.

Efter tre år av förluster på nära 3 miljarder kronor verkar Postnord gå mot nollresultat i år, enligt DN, men det beror på att danska staten skjutit in pengar för att rädda den danska verksamheten, och nu står den svenska delen inför en brant nedgång av skickade brev – volymerna kommer halveras de närmaste åren, enligt Post- och telestyrelsen.

Annmarie Gardshol. Foto Postnord,

– Drar vi ut trendlinjen och inte gör något pratar vi om miljardförluster i brevverksamheten om några år i Sverige, säger Annemarie Gardshol, vd Postnord, till DN.

De senaste åren är det den danska verksamheten som stått för förlusterna, då man ligger före vad gäller omställning från brev till digital kommunikation. Men Sverige ligger nu på tur – om man inte förändrar uppdraget, som inte kommer att gå att utföra lönsamt, med de brevvolymer som väntar i framtiden.

– Jag skulle gärna vilja ha ett godkännande av att få tre dagar på oss att leverera brev senast sommaren 2020.

Annmarie Gardshol pekar i intervjun med DN på att det är politikerna som bestämmer vilken servicenivå posten ska hålla i framtiden, och hur mycket den servicenivån får kosta.

DN:s granskning av Postnord

DN fördjupar sig även i sammanslagningen av det danska och det svenska postbolaget, och konstaterar att det var en värdelös affär för Sveriges del – Postnord har lagt fem miljarder från sitt egna kapital för att täcka förlusterna i den danska verksamheten – vilket till största del bestod av överskott från den svenska verksamheten, enligt DN.

Postnord var den sämsta affär jag kunde tänka mig. Och jag tycker att svenska staten blev grundlurad av danskarna, säger Peter Brännström, före detta högsta operative chef för Postnord, till DN.