Lastbilsjobb tar plats i rutan

Hur det är att jobba som lastbilschaufför kommer svenska TV3-tittare få reda på i nya, svenska realityserien Svenska Truckers. Den 3 februari sänds första avsnittet, som är produkten av ett samarbete mellan TV3 och Sveriges åkeriföretag.

– Vi vill tillsammans med TV3 på ett underhållande och spännande sätt visa hur åkerinäringen fungerar och vad den har att erbjuda, kommenterar Rickard Gegö, vd Sveriges Åkeriföretag.

Rickard Gegö. Foto Sveriges Åkeriföretag.

Att trygga kompetensförsörjningen är en av Sveriges åkeriföretags viktigaste framtidsfrågor.

– Klimatomställningen är på god väg. Inom loppet av 10 år vill vi anställa 50 000 nya chaufförer, och då måste vi bredda vårt synfält och rekrytera annorlunda. Vi vill verkligen ha fler kvinnor bakom ratten,

Svenska Truckers har premiär på Nordic Entertainment Groups TV3 och Viafree den 3 februari. Programserien produceras av produktionsbolaget Alaska Film & TV (Efterlyst, Vägens Hjältar, Tunnelbanan med flera) i samarbete med Berlings Byrå.

Detta är vår största kommunikationssatsning någonsin. Det känns fantastiskt att få inleda ett samarbete med TV3 med fokus på lastbilen, åkerinäringen och hur mycket den betyder för Sverige. Det blir en unik inblick i en mycket spännande miljö.

Rickard Gegö menar att programserien kommer att göra ett lika stort avtryck som Frusna Vägar och Vägens Hjältar gjort för Assistancekåren.

Sveriges Åkeriföretag har fem primära fokusområden; Fair Transport, fossilfrihet, kompetensförsörjning, teknikutveckling, samt jämställdhet. Åkerinäringen omsätter idag cirka 160 miljarder kronor om året vilket motsvarar fyra procent av Sveriges BNP och är en av våra absolut viktigaste samhällspelare. Sveriges Åkeriföretag representerar cirka 5500 företag med 38 000 fordon och lastbilschaufför är det fjärde vanligaste yrket bland män i Sverige.

– Så här krasst är det; utan lastbilen stannar Sverige. Jag tror inte att gemene man inser hur beroende samhället är av en väl fungerande åkerinäring och logistik. Detta vill vi visa inifrån själva kärnan. Det är en otroligt spännande värld som kommer att göra sig väldigt bra i TV, kommneterar Rickard Gegö.