Postnord testar tung ellastbil

Postnord tar för första gången en tung ellastbil i drift. Fordonet, från Scania, ska leverera ut varor till Apoteket Hjärtats apotek i Stockholm. Testet sker tillsammans med TPL-kunden Apoteket Hjärtat och Tommy Nordbergh åkeri, en del av Tempcon.

Lastbilen har tagits fram tillsammans med Tempcons dotterbolag Tommy Nordbergh åkeri, och kommer framförallt att köra leveranser till Apotek Hjärtats butiker. Investeringen innebär en minskning med 125 kilo koldioxid under en slinga på 167 kilometer.

Ellastbilen kommer att laddas med hjälp av en snabbladdare på Årstas brevterminal för att kunna köra så många skift som möjligt. Från början kommer den att användas i två skift och på sikt i tre.

– Vi har länge använt elfordon inom vår verksamhet, men fram till nu har det varit svårt att hitta bra alternativ för tyngre transporter. Dels krävs infrastruktur för att kunna ladda bilarna, dels behöver vi hitta nya rutiner som fungerar i vår verksamhet. Genom att testa den här typen av fordon tillsammans med våra kunder drar vi många viktiga lärdomar inför mer storskaliga investeringar i framtiden, kommenterar Mathias Krümmel, vd för Postnord Sverige, i ett pressmeddelande.

Lastbilen kommer att sättas i drift under årets första kvartal och ingår i en pilot som syftar till att hitta en bra struktur och funktion för den här typen av eltransporter. Samarbetet med Apotek Hjärtat utgår från Postnord TPL.

– Hållbarhet är en ledstjärna i allt vi gör och ett av många mål som vi jobbar mot är att Apotek Hjärtat ska bli helt fossilfria till 2030. Vi är därför väldigt glada för att samarbetet med Postnord nu lett till att vi kan lägga i en högre växel och visa upp vår första eldrivna lastbil, kommenterar Louise Blumenthal, Chef Logistikutveckling på Apotek Hjärtat.

– Vi ser fram emot att stödja Tommy Nordbergh Åkeri och Postnord i utrullningen av en elektrifierad flotta och ta del av deras och Apotek Hjärtats erfarenheter kring denna pilot. Vi välkomnar ett tätt samarbete mellan fordonsleverantör, åkeri, transportköpare och laddoperatör för att driva utvecklingen mot fossilfria transporter. Det är roligt att se att såväl Tommy Nordbergh åkeri, PostNord som Apotek Hjärtat har samma drivkraft som Scania att minska utsläppen från transportbranschen, kommenterar Jessica Björkquist, ansvarig för elektrifiering på Scania Sverige.