Ocado möter e-handelsboom med lättviktsrobotar och micro fullfilment

Artikeln har uppdaterats.

I förra veckan lanserade brittiska e-mataktören Ocado en rad nya tekniska och digitala lösningar, under samlingsnamnet “Ocado:Reinvented”. Med inslag som lättare och billigare automation som även kan installeras i mindre fastigheter, vill Ocado vinna slaget om den växande konsumentnära dagligvaruhandeln. 

Ocado grundades i England år 2000 och siktade in sig på att effektivisera e-handeln med mat med hjälp av högautomatiserade lager och en effektiv digital e-handelsplattform. Affärsmodellen blev snabbt framgångsrik, och England blev under 2010-talet ett föregångsland globalt vad gäller e-handel av mat, mycket tack vare Ocado. Bolaget gick successivt från att vara en kund till automationsleverantörer som Autostore och Knapp, till att utveckla sin egen hårdvara, något som lett till infekterade patentstrider med Autostore. 

Samtidigt har fokus förflyttats från att själva agera som dagligvaruaktör, till att sälja den egenutvecklade tekniken åt andra livsmedelsaktörer i exklusiva miljardkontrakt. Den nya affärsmodellen tog fart hösten 2017 när franska Casino tecknade miljardkontrakt med Ocado, tätt följda av amerikanska Kroger, kanadensiska Sobeys, skrämda till handling av Amazons inträde på livsmedelsscenen. I Sverige har Ica exklusivt avtal med Ocado, och 2018 fattades beslut om att investera i ett nytt Ocado-automatiserat e-handelslager i Brunna för Stockholmsregionen, ett lager som togs i drift i december 2021.

Tunga investeringar – långa ledtider 

När pandemin slog till 2020 och dagligvaruhandeln snabbt behövde möta efterfrågan på e-handlad mat, visade sig Ocados modell med högautomatiserad och centraliserad e-handelslogistik komma till ett pris: ett Ocado-lager kostar flera hundra miljoner kronor att bygga, och med byggnaden, som hittills har behövt vara specialdesignad för lösningen, är det en stor och tidskrävande investering.

Skalan, och den långa ledtiden har gjort att Ocado ännu inte lyckats profitera på den efterfrågeboom inom e-handel som rått under pandemin. Den har i stället dagligvaruhandeln fått sköta från befintliga anläggningar, och quick commerce-aktörer som gått framåt starkt. 

– Det finns aktörer idag som plockar varor i butik, eller från darkstores och levererar på en timme, eller så snabbt som 15 minuter. Men sortimentet är litet: 1000–2000 artiklar, och arbetsintensivt, ofta är det en person som plockar och levererar med bil eller cykel. Och det kostar drygt 30 procent mer för kunden, sa Tim Steiner, vd och grundare för Ocado Group, när bolagets nya lösningar presenterades i slutet av januari. 

3D-printad lättviktsrobot

Förändringen i utbudet sker genom introduktionen av en rad nya automationslösningar: en ny lättviktsrobot som ska plocka varor ovanpå griden: med till hälften 3D-printade delar, vilket minskar materialåtgång, kostnad och vikt. En lättare grid, möjlig genom lättare robotar. En ny plockarmsrobot som ska bistå robotarna på hjul ovanpå griden, liksom en ny “loadframe” som ska ersätta det tunga manuella arbete som nu sker i Ocado-lager, när matkassarna ska lastas för transport till kund. 

Enligt Tim Steiner kommer Ocados kunder, med sina nya lösningar, kunna toppa convenience-aktörernas kunderbjudande: inte med ledtid, men sett till pris och sortiment. 

– Dagligvaruhandelns vinnare kommer vara de som lyckas kombinera det bästa kunderbjudandet med utbud av varor, ledtid och värde för kunden till lägst kostnad för retailers, konstaterar Steiner.

Från ett lager till flera

Dessutom har Ocado tänkt om vad gäller lagerpunkter. I stället för ett centrallager varifrån alla kunder försörjs, ibland med omlastningscenter på vägen, ska ett Ocado-lager kunna delas upp på flera siter, men ändå kunna fungera som ett. Varor kommer flyttas mellan del-lagren för att kunderna ska kunna ta del av det totala utbudet. På så sätt lagerhålls varor närmare kunderna. Ocados plattform uppdateras även för att möjliggöra en mycket kortare leveranstid, på mellan 2-4 timmar, dels genom att lagerpunkterna blir fler, dels genom att robotarna kan prioritera ordrar för snabb leverans, och plocka de större veckohandlingarna under natten.  

– De fördelar som The Re:Imagined Ocado Platform ger sett till system och struktur, kommer möjliggöra för våra partners att ta större andelar av dagligvarumarknaden, förklarar Tim Steiner. 

Den nya tekniken ska göra det möjligt för Ocado att inte bara leverera den billigaste e-matkassen, utan även att leverera en hyfsat snabb (2 timmar) matkasse för de kunder som behöver varorna snabbt, utan att göra avkall på sortiment. Dessutom ska priset och tiden för att bygga ett Ocado-lager kapas rejält, liksom driftskostnaden. 

De nya lösningarna kommer kunna installeras i nya byggnader, och installeras hos befintliga kunder från 2024. 

Av Klara Eriksson