Receptet för lönsam e-matlogistik

Mathem har satsat stort i sitt nya e-handelslager i Larsboda: miljarder har grävts ner, inte bara i en fastighet i optimalt läge med hög miljöstandard, utan även i automationslösningar som ska göra plocket dubbelt så effektivt.

– Det här är den logistik som ska göra vår verksamhet lönsam, säger Mathems COO Henrik Peitz.

Artikel ur Dagens Logistik nr 2 2022 – nytt nummer ute nu!

E-handelslogistik av dagligvaror är inget för den som bangar för en utmaning: kundernas krav på snabba leveranser är höga, varuvärdena låga och antalet artiklar per order flerdubbelt större än hos annan e-handel. Dessutom ska torrt, kylt och fryst rymmas i samma order. Men för den som vinner racet finns mycket att vinna då mat-ehandeln förväntas växa från en e-handelsandel på 5–6 procent idag, till en andel på 12–18 procent 2030.  Så sent som i maj tog Mathem in ytterligare en halv miljard i kapital från sina ägare, däribland Kinnevik och Axfood. 

Mathems nya logistikanläggning i Larsboda är 32 000 kvm stor i två våningar. Byggnaden är miljöcertifierad enligt klassificeringen Miljöbyggnad Guld, och kommer till stor del att vara självförsörjande på förnybar el genom Stockholms största solcellsanläggning på taket, 12 000 kvm. Foto Mathem.

– Under pandemin har vi vuxit starkt, vi har fördubblats under de två åren, men “burn raten” har ju också blivit högre och vi går inte plus idag. Pengarna ska användas till logistikutveckling och våra operativa kostnader, med sikte mot lönsamhet, säger Henrik Peitz. 

– Kundförsörjningen kring Larsboda kommer att vara lönsam, och då har vi knäckt koden för lönsam e-handel av mat, säger Henrik Peitz. Foto Mathem.

Med företagets nya, automatiserade tvåvåningslager i Larsboda, strax söder om Stockholm, hoppas Mathem ha knäckt koden för lönsam e-logistik av mat. 

Automation och smarta flöden

I receptet ingår en mycket centralt belägen logistikfastighet, nära t-bana och pendeltåg, automation och smarta flöden. Jakten på tillräckligt central mark var en resa i sig, och företaget höll sig framme när de fick nys om markbiten i Farsta, där Mathems nya lager på 32 000 kvm uppdelat på två våningar, som byggs av Logistic Contractor, nu inreds. 

– Marken var för liten för våra behov och därför har vi byggt i två plan, men det beräknar vi kommer räcka för vår tillväxt åtminstone de närmaste tre åren, berättar Mikael Hemmingsen, när han och kollegan Pierre Röjhammar, som arbetar med Mathems nya etableringar, visar runt på bygget, som ska stå färdigt innan årsskiftet. 

– Det högomsatta sortimentet är mest automatiserat, medan plocket i t ex frysen sker manuellt som idag. Men där behöver man också röra lite på sig för att hålla värmen uppe. 

Mikael Hemmingsen. Foto Klara Eriksson

Inflödet sker genom 9 portar i ena kortsidan av fastigheten, och utflödet i 20 portar på den andra sidan, mot fyra i Mathems nuvarande lager i Bromma. 300 bilar, i allt högre grad elektrifierade, kommer utgå från lagret. Själva inleveranserna sker manuellt, men från plocket och till utleveranserna är det mesta automatiserat. 

Carousel-lösning från SSI

Lagret bygger på principen att lådor i vilka ordrarna plockas åker runt i lagrets olika temperaturzoner på transportband –  med hiss mellan våningarna –  samtidigt som medarbetarna fyller på med de varor när matkassarna passerar förbi. 

– När ordern är plockad transporteras den vidare till vår lagerlösning från SSI Schäfer, Schäfer Carousel, där de lagras till dess att vi har en full bil som kan gå ut. 

Effekten av förfarandet är dels att plocket blir effektivare när personalen inte behöver röra sig i hela lokalen, dels att man kan sprida ut arbetet och inte behöver anpassa verksamheten till peakarna två gånger om dagen, då de flesta av Mathems kunder vill ha sina varor levererade. 

Karusell-lagring från SSI Schäfer. Foto Klara Eriksson.

– Det gör att vi kan koncentrera arbetet till dagtid, och inte behöva plocka till sent på kvällen med de extra kostnader som det innebär. 

Kompletteras med darkstore

Lagret kommer att försörja alla Mathems e-handelkunder i Storstockholmsområdet, men inte användas för de snabba leveranser, som Mathem testar som ett komplement till storhandlingen – den sker från Mathems darkstore på Södermalm, som kan bli flera om testet faller väl ut. 

– Vi tror att Quick Commerce är en kanal för oss, och det blir väldigt intressant att se hur den utvecklas och vilka sammanlänkade erbjudanden vi kan erbjuda till våra kunder, säger Henrik Peitz, som tror att deras affärsmodell med kollektivavtalsanställda kan vara en fördel i sammanhanget.  

I det nya lagret kommer Mathem kunna leverera ut 1 000 ordrar i timmen, bestående av i genomsnitt 30 artiklar. 

– Kundförsörjningen kring Larsboda kommer att vara lönsam, och då har vi knäckt koden för lönsam e-handel av mat, ett koncept vi senare kan ta vidare till andra städer, konstaterar Mathems COO Henrik Peitz. 

Av Klara Eriksson

Om Mathem

Mathem omsatte 2,3 miljarder 2020 och har ca 2100 anställda, med två logistikanläggningar i Stockholm, en i Göteborg och en i Malmö. 2021 köptes konkurrenten Mat.se och Axfood blev då delägare i Mathem, som i år även byter grossist från Bergendahls – som Axfood köpt – till Axfoods Dagab. Mat.se kommer helt integreras i Mathem under 2022.