Regeringen släpper ny livsmedelsstrategi

Regeringen har beslutat om vad man kallar för ”Livsmedelsstrategin 2.0”. Strategin innebär startskottet för ett mer fokuserat arbete för att stärka livsmedelskedjans konkurrenskraft i syfte att öka den svenska livsmedelsproduktionen.

Genomförandet av Livsmedelsstrategin 2.0 görs utifrån tre fokusområden:

  • Ökad robusthet i livsmedelskedjan
  • Exportfrämjande
  • Svensk kvalitet och gastronomi

– Livsmedelsstrategin 2.0 innebär att vi växlar upp arbetet med den tydliga ambitionen att produktionen av svensk mat ska öka. Den vidareutvecklade strategin är ett ambitiöst arbete med att stärka livsmedelskedjans konkurrenskraft, förbättra lönsamheten och se till att produktionen av svensk mat växer, kommenterar landsbygdsminister Peter Kullgren.

Välkomnas av branschen

Svensk Dagligvaruhandel välkomnar regeringens uppdaterade livsmedelsstrategi och ser fram emot att analysera den i detalj.

”Den bekräftar livsmedelskedjans samhällsviktiga roll och tydliggör branschens koppling till flera centrala politikområden – från näringsliv och handel till beredskap och miljö. Att tre ministrar presenterar strategin visar att livsmedelsfrågorna har en självklar plats på den politiska dagordningen.” kommenterar Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel.

Arbetet med att utveckla strategin har skett i dialoger och diskussioner med företrädare för företag, organisationer och myndigheter inom livsmedelskedjan. Detta för att fånga upp hur strategin på bästa sätt kan utvecklas och genomföras för att stärka svensk konkurrenskraft. Livsmedelsföretagen påpekar att många av förslagen knappast är kommunicerade, och pekar på vikten att detta inte enbart blir en skrivbordsprodukt.

Dags att gå till handling

– Som företrädare för 750 svenska livsmedelsproducenter välkomnar vi den uppdaterade strategin, men nu gäller det för regeringen att gå från ord till handling. Stora delar av livsmedelsindustrin går idag med förlust och det är ett hot mot Sveriges livsmedelsberedskap. Därför måste det bli billigare och enklare att producera livsmedel i Sverige. Då kan företagen bli lönsamma och växa i fredstid så att de kan vara robusta och flexibla i kristid, kommenterar Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen.

Regeringen har också beslutat om ett stort antal åtgärder som tillsammans med Livsmedelsstrategin 2.0 ska bidra till att livsmedelsstrategins mål uppnås. Det handlar bland annat om en kraftsamling för jordbrukets vattenfrågor för att öka robustheten i livsmedelskedjan, flera satsningar på exportfrämjande genom bland annat tillsättande av nya lantbruksråd på viktiga marknader och fortsatta satsningar på svenskt deltagande i både kocktävlingar och matmässor för att synliggöra svensk mat.