Utsläpp från skrubbrar som tvättar rökgaser på fartyg kan komma att förbjudas i svenskt sjöterritorium. Nu remitteras en promemoria med ett sådant förslag. ”Det är väldigt, väldigt positivt att nu både Sverige, Danmark och Finland föreslår förbud, då visar man vad man vill”, säger Maria Granberg, marin ekotoxikolog på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Sjöfarten liksom flygets internationella prägel gör att båda transportslagen ligger långt, långt efter vägtrafiken på miljöområdet. Sjöfarten drivs i hög grad fortfarande på tjockolja och släpper ut mängder av föroreningar till luft och vatten. Det är FNs sjöfartsorganisation IMO som har möjlighet att reglera sjöfartens bränslen och utsläpp internationellt, men det har varit svårt för organisationen att få det konsensus som krävs för beslut. 2020 lyckades dock IMO sjösätta internationella restriktioner av utsläpp av svavelföroreningar till luft – dock kilades ett undantag in som gjorde det möjligt att sila rökgaserna genom vatten för att göra sig av med svavlet: s k skrubbrar.
Flyttar föroreningar från luft till vatten
Skrubbrar renar fartygens rökgaser genom att duscha dem med havsvatten. Det minskar luftutsläpp av svavel men när skrubbervattnet sedan släpps ut i havet löser sig svavel och många andra miljöfarliga ämnen i vattnet och skadar den marina miljön. Användningen av skrubbrar har ökat sedan kraven skärptes på vilken svavelhalt som är tillåten i bränslet. Det har gjort att utsläppen av svavel till luften har minskat, men att utsläppen till vattnet ökat.
– Skrubbervatten från fartyg är en betydande och helt onödig källa till miljöfarliga ämnen i havsmiljön, och något som alla länder bör åtgärda snarast, säger Maria Granberg.
Härom veckan efterlyste forskare från IVL och Chalmers tillsammans med företrädare för en rad rederier ett ändrat regelverk i en debattartikel i Altinget. Kraven på ett utsläppsförbud ligger i linje med tidigare förslag från Transportstyrelsen och Havs- och vattenmyndigheten.
– Därför är det väldigt, väldigt positivt att nu Sverige agerar för att förbjuda utsläpp från skrubbrar i svenskt territorialvatten. Även Danmark och Finland föreslår förbud och det är väldigt bra, för då visar man vad man vill gentemot IMO – det är svårt att driva saker som man inte själva förbjuder.
Förbud från 2025
Det förslag som nu remitteras innebär att utsläpp från öppna fartygsskrubbrar till vatten förbjuds i svenskt sjöterritorium från och med den 1 juli 2025. Utsläpp från alla skrubbrar till vatten förbjuds i svenskt sjöterritorium från och med den 1 januari 2029.
– Att minska utsläppen i luften genom att flytta föroreningar till havet är inte en hållbar lösning. Därför remitteras nu ett förslag för att förbjuda skrubbrarnas utsläpp i vattnet. De flesta svenska redarna har redan valt att köra på bränsle med så låg svavelhalt att de håller sig inom utsläppskraven utan skrubbrar. Nu vill vi att det ska gälla för alla fartyg i svenskt sjöterritorium, kommenterar infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
IVL har under många år arbetat med att undersöka effekter av utsläpp från skrubbersystem till både luft och vatten. I regeringens promemoria nämns särskilt EU-projektet EMERGE där IVL har haft en central roll.
– Vi på IVL vid Kristineberg har koordinerat det ekotoxikologiska arbetspaketet inom EMERGE och även genomfört egna studier där vi sett effekter på olika marina organismers larver vid mycket låga skrubbervattenkoncentrationer, säger Maria Granberg.
– Att både Danmark och Sverige agerar för ett förbud är väldigt bra för t ex Öresund, där det släpps ut väldigt mycket skrubbervatten, vilket påverkar fisket och den marina miljön negativt. Det är en lång väg att vandra, men rederierna har gått i bräschen för att driva det här, och det är inte så ofta det hände, konstaterar hon.
Marco Polos oljeutsläpp hade kunnat undvikas
Även fartyget Marco Polos grundstötning i Blekinge i fjol omnämns i promemorian. Fartyget var försett med skrubber och drevs med traditionell tjockolja. Oljeutsläppet orsakade stor miljöskada i de känsliga grunda kustområdena vid Pukaviksbukten.
– Med ett skrubberförbud förbjuds också den farliga tjockoljan som skadar havsmiljön vid oljespill, säger Maria Granberg
– Som ett av föregångsländerna i denna fråga har Sverige nu en unik chans att tillsammans med Danmark driva på ett generellt skrubberförbud inom OSPAR, HELCOM och framför allt inom FN:s sjöfartsorganisation IMO. Havet har ju inga gränser och trots ett nationellt förbud så kan skrubbervatten fortfarande släppas ut utanför vårt territorialvatten och föroreningar spridas till oss. Vi bör också fundera på vilka drivmedel som bör undvikas och prioriteras som ersättning till tjockoljan. Det är nästa steg.
Av Klara Eriksson