I höst automatiseras Apoteas Varbergslager

Apotea och SSI Schäfer fortsätter sin gemensamma automationsresa i Varberg, där Apotea nu bygger sitt andra svenska lager efter det i Morgongåva. Det högautomatiserade lagret utrustas med A-Frames, ergonomiska arbetsstationer, skyttellager, ett automatiserat smådelslager, robotteknik och logistikprogramvara från SSI Schäfer. “Lösningen är skräddarsydd, flexibelt efter våra behov”, säger Pär Svärdson, vd Apotea.

Apotea står idag för ungefär hälften apoteksmarknadens e-handel och tillväxten har de senaste åren krävt ständigt utökad kapacitet. Under 2023 optimerades distributionscentret i Morgongåva tillsammans med intralogistikexperten SSI Schäfer och därigenom fördubblades där kapaciteten. För att kunna fortsätta växa och hantera upp till 50 000 fler ordrar per dag, bygger Apotea ett nytt, 40 000kvm stort, lager i Varberg med målet att minska leveranstiderna till sydvästra Sverige – även det tillsammans med SSI Schäfer.

Pär Svärdson på lagret i Morgongåva. Foto Klara Eriksson.

Automationslösningen som installeras nu i höst kombinerar flera banbrytande tekniker och som kan växa tillsammans med onlineapoteket i framtiden: Ett SSI Cuby-skyttellager med cirka 87 000 lagerplatser och ett automatiserat smådelslager med nästan 45 000 lagerplatser kommer att säkerställa hög tillgänglighet och genomströmning samt optimal användning av utrymmet.

Effektivt plock

Automatisk plockning med hjälp av A-Frame-system och styckplockningsrobotar maximerar produktiviteten. För ergonomisk och skonsam hantering av föremål som måste hanteras varsamt, kommer “Advanced Pick Stations” att integreras i en nivå – detta minskar plockfelen till nästan noll, och parallellplockning i fyra orderlådor är möjlig utan problem. Ergonomiska arbetsstationer kommer också att säkerställa effektiva processer vid inleverans av varor och vid kontroll av receptbelagda läkemedel. Diskret plockning (en order, en rad i taget) gör att alla beställningar kan plockas direkt i kartongerna i 4 olika storlekar, automatiskt reduceras i volym, förseglas, märkas och skickas till utleveransen. Den sömlösa anslutningen av alla områden kommer att garanteras genom transportsystem.

– Vi har arbetat med SSI Schäfer under en lång tid och är övertygade om att det nya lagret också kommer att uppfylla våra krav perfekt. Lösningen är skräddarsydd flexibelt efter våra behov. Det gör att vi kan fortsätta att erbjuda våra kunder förstklassig service även i framtiden och är väl förberedda för fortsatt tillväxt, kommenterar Pär Svärdson, vd och grundare, Apotea.

Hjärtat i systemet kommer att vara ett lagerkontrollsystem (WCS) från SSI Schäfer som ger optimalt stöd för en mängd olika plockscenarier. Systemet kan även användas för att övervaka och styra alla processer – vilket möjliggör lagerhantering på högsta nivå.

Det nya systemet är planerat att tas i drift 2025.