Apoteas nya lager hamnar i Varberg

Att nästa lagersite för Apotea kommer att hamna på Västkusten, har varit klart sedan länge. Nu är det dock klart att det blir i Varberg som det nya lagret på 40 000 kvm hamnar. Den här gången satsar Pär Svärdson fullt ut på automation redan från början.

Redan i januari 2021 berättade Apoteas grundare och vd Pär Svärdson att nästa lagerexpansion för Apotea, blir genom en ny site på Västkusten.

– Morgongåva är fantastiskt för att få väldigt väldigt snabba leveranser till Stockholmsområdet. Men pratar vi Malmö eller Göteborg, då går inte samma dags-leveranser därifrån. Ett lager där någonstans skulle kunna skapa samma leveransstruktur i Malmö-Göteborgsområdena som i Stockholm, förklarade han i podden.

Nu är tidpunkten kommen för detta steg. Det nya lagret hamnar i Varberg, i Holmagärde vid E6, och blir 40 000 kvm stort och “högautomatiserat”. Drygt 400 personer kommer att anställas i lagret, som får en kapacitet på 1 miljon utlevererade paket i månaden.

– Det nya lagret i Varberg kommer att ge oss möjlighet till snabbare leveranser i Syd- och Västsverige inklusive Göteborg och Malmö. Logistikcentret kommer att vara högautomatiserat med tydlig hållbarhetsprofil, gröna energilösningar och förhoppningsvis, Sveriges största solcellsanläggning på taket, kommenterar Pär Svärdson, vd på Apotea.

Just nu pågår ett nära samarbete med Varbergs kommun och Varberg Energi för en byggstart hösten 2022 så att verksamheten kan vara igång årsskiftet 2023/2024.

– Vi är väldigt glada över att Apotea har valt Varberg för sin fortsatta expansion. Apotea kommer att skapa hundratals nya arbetstillfällen och är ett expansivt bolag som utvecklar framtidens hållbara logistik, kommenterar Ann-Charlotte Stenkil, kommunstyrelsens ordförande.

Apotea har i dag ett logistikcenter på 38 000 kvadratmeter i Morgongåva utanför Uppsala som sysselsätter närmare 800 personer.