Roro-fartyg sjunker utanför Azorerna efter fartygsbrand

Internationella medier rapporterar att roro-fartyget Felicity Ace, som ägs av japanska Mitsui O.S.K. Lines, sjunkit utanför Azorerna . Detta efter att en brand härjat ombord sedan mitten av februari. Lasten innehöll ca 4 000 bilar på väg från Tyskland till USA.

Enligt sajten gcaptain.com kapsejsade och sjönk fartyget vid niotiden på morgonen den 1 mars ca 220 sjömil utanför den portugisiska ögruppen Azorerna i Atlanten.

Förlisningen skedde nära två veckor efter att en brand bröt ut i fartygets godsdel den 16 februari, ca 90 sjömil sydväst om Azorerna. Enligt uppgifter till gcaptain innehöll fartyget ungefär 4 000 fordon, av bilmärken som VW, Audi, Posche, Bentley och Lamborghini. Fartyget var på väg mot USAs östkust från Embden i Tyskland, där Volkswagen har en stor tillverkningsanläggning, och lasten uppskattas ha varit värd minst 400 miljoner dollar. Alla 22 i besättningen har lämnat skeppet och satts i säkerhet, enligt sajten.

Ett räddningteam bordade fartygetn via helikopter i förra veckan, och en bogserlina fästes vid fartyget för att bpåbörja en bogsering av fartyget till Azorerna. Den 25 februari uppgavs Felicity Ace vara i ett stabilt tillstånd, och ingen rök syntes längre från fartyget. Men senare har fartyget börjat luta, och nu har det alltså sjunkit.

Felicity Ace i brand. Foto Marinha PT

En del av fordonen ombord uppges ha varit eldrivna med litium-jonbatterier, vilket koplicerat släckningsarbetet. I och med att fartyget nu sjunkit kommer brandorsaken kanske aldrig bli fastställd.

Felicity Ace byggdes 2005 och ägdes av det Japanska rederiet Mitsui O.S.K. Lines, MOL, via dotterbolaget Snowscape Car Carriers S.A. Fartyget var registrerat i Panama.

Foton från den portugisiska flottan visar ett eldhärjat fartyg som lutar åt styrbord innan förlisningen. Foto: Marinha PT
Foto: Marinha PT