Det går att minska sjöfartens klimatpåverkan vid inköp av sjötransporter. Det visar två nya vägledningar som IVL Svenska Miljöinstitutet har tagit fram i samarbete med Chalmers och Länsstyrelsen i Västmanlands län. Vägledningarna ger konkreta råd till transportköpare och rederier om hur de kan arbeta för att minska sjöfartens miljö- och klimatpåverkan.
– Sjöfarten står för stora växthusgasutsläpp och vägen mot fossiloberoende är lång, bland annat på grund av begränsad tillgång på förnybara bränslen och låg betalningsvilja för dyrare bränslena. Men det finns mycket som transportköpare och rederier kan göra för att minska klimatpåverkan från transporter och det är det vi vill visa med de här vägledningarna, kommenterar Linda Styhre, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Vägledningarna ska främja klimateffektivare godstransporter till sjöss. Den ena vänder sig till transportsäljare som rederier och speditörer, den andra till transportköpare som upphandlar godstransporter. Många av råden kretsar kring ett tydligt samarbete och kommunikation mellan parterna om vad de kan göra tillsammans.
– De områden som tas upp är centrala för att klimatarbetet ska fungera. Det handlar bland annat om vilka krav en transportköpare kan ställa vid transportupphandling och vikten av uppföljning. Åtgärderna som beskrivs varierar i omfattning och klimatnytta och kan anpassas efter företagens specifika förutsättningar, kommenterar Elin Malmgren, forskare på IVL.
I vägledningen för transportköpare, som du kan läsa här, finns råd om hur köparen kan ställa krav i upphandlingen på bland annat redovisning av koldioxidutsläpp, användning av fartyg med god miljöprestanda, samordning av transporter med generösare tidsramar och användande av förnybara drivmedel.
För transportsäljare, vars vägledning du kan läsa här, rekommenderas bl a en dialog med köpare om leveranstider, ett långsiktigt perspektiv med stegvisa förbättringar, användande av modern teknik och förnybara bränslen samt sänkt körfart.