Scania och DHL testar ellastbil med bränsleförlängare

Logistikjätten DHL och svenska lastbilstillverkaren Scania testar en ny variant av ellastbil där ett batteripack bytts ut mot en bränsledriven generator. Den bränsledrivna räckviddsförlängaren ska kunna användas vid behov där tillgången på laddstationer med hög kapacitet är otillräcklig idag.

Elektrifiering lyfts ofta som den främsta lösningen för en hållbarare transportbransch, men på många håll råder det fortfarande brist på laddstationer och laddstationer med tillräcklig kapacitet är dyra och belastar elnätet. För att överbrygga dessa hinder har Scania och DHL tillsammans utvecklat en eldriven lastbil med bränsledriven räckviddsförlängare, vilket gör det möjligt att ändå köra på 80-90 procent el.

Det gemensamt utvecklade fordonet testas just nu av Post & Parcel i Tyskland i den dagliga verksamheten med pakettransporter mellan Berlin och Hamburg. Den bränsledrivna generatorn ersätter ett av batteripacken i en annars helt eldriven lastbil. Detta minskar räckvidden från batterierna, men ger reservenergi för de fall då ovan nämnda problem med laddstationer uppstår. Fordonet har en potentiell total räckvidd på 650-800 km och kan vid behov tankas på konventionella bensinstationer.

Tobias Meyer, vd för DHL Group:

– Det kommer att ta ett tag innan det finns tillräckligt med förnybar el, elnätskapacitet och laddningsinfrastruktur för att helt förlita sig på batterielektriska lastbilar, särskilt för ett storskaligt system som DHL:s tyska paketnätverk. I stället för att vänta på att den här dagen ska komma samarbetar DHL och Scania kring en pragmatisk lösning för att göra logistiken mer hållbar och som kan minska CO2-utsläppen med mer än 80 procent. Detta är en förnuftig och praktisk lösning som omedelbart kan bidra till minskade utsläpp av växthusgaser från godstransporter. Sådana sänkningar bör återspeglas proportionellt i prissättningen av vägtullar och EU:s system för utsläpp från fordon. Vi ser detta samarbete som ett framgångsrikt innovationsprojekt mellan två företag som är engagerade i kampen mot klimatförändringarna, kommenterar Tobias Meyer.

Christian Levin, vd för Scania:

– Framtiden är elektrisk, men det bästa får inte vara det godas fiende medan omställningen pågår. Fordonet som vi har utvecklat tillsammans med DHL är ett exempel på interimslösningar som hjälper till att minska klimatutsläpp innan transportsystemet så småningom blir 100 procent elektrifierat. En effektiv klimatomställning kräver att beslutsfattare accepterar sådana lösningar, samtidigt som de ökar investeringarna i infrastruktur och andra möjliggörande faktorer.