Shopping för nästan tio miljarder under årets Black Week

De senaste årens återkommande köprekord under reaveckan Black Week har dämpats sedan förra årets pandemisiffror. Under årets reavecka handlade svenskarna för totalt 9,7 miljarder kronor, jämfört med förra året då konsumenterna uppskattade att de handlade för 13,5 miljarder kronor.

Det visar en undersökning som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av Postnord. 

– Black Week har de senaste åren varit en både omtyckt och omdebatterad start på julhandeln. I år slogs inget köprekord, vilket till viss del kan bero på den ökade hållbarhetsdebatten. Redan tidigt i november såg vi också indikationer på att högsäsongen dragit igång, kanske på grund av varningar om försenade leveranser globalt och uteblivna varor. Svenska konsumenter är medvetna om omvärlden och anpassar sitt beteende efter den, kommenterar Peter Hesslin, chef för e-handel på Postnord.

94 procent av svenskarna uppmärksammade att det var Black Friday i fredags och 44 procent valde att handla under Black Week. I E-barometern för tredje kvartalet trodde svenskarna på fler inköp i fysiska butiker i år, som en följd av att restriktionerna släppts. Undersökningen visar också att andelen som gjorde samtliga inköp på nätet minskade till 46 procent, jämfört med 53 procent i fjol. 63 procent gjorde mer än hälften av sina inköp på nätet, medan 30 procent gjorde de flesta inköpen i fysiska butiker.

– Vi har sett färre paket i våra terminaler under helgen som gick jämfört med samma helg 2020. Fjolåret var på många sätt exceptionellt, då julen och julhandeln kantades av Covidrestriktioner. Det är också viktigt att komma ihåg att mängden paket i vårt nät sällan hänger ihop med den totala omsättningen i handeln, kommenterar Peter Hesslin.

Undersökningen visar också att färre passade på att e-handla julklappar under årets Black Week jämfört med i fjol. 15 procent handlade bara julklappar medan 31 procent handlade både julklappar och saker till sig själv. Motsvarande siffror ifjol var 19 respektive 39 procent.

Black Week lockar konsumenterna till fler spontanköp, var fjärde konsument (26 %) säger att merparten av inköpen var spontana, jämfört med 19 procent 2020. Andelen som säger sig mest ha gjort planerade inköp har minskat från 58 procent till 50. Trots att de totala inköpen minskade med 28 procent jämfört med förra året säger 27 procent att de spenderade mer på rean i år än ifjol. 19 procent spenderade mindre och 22 procent ungefär samma som förra året. De mest populära kategorierna att shoppa var kläder och skor (47 %), följt av hemelektronik (33 %) och skönhet och hälsa (30 %).

Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo mellan den 27-28 november bland ett riksrepresentativt urval av Sveriges befolkning mellan 18-79 år. Frågorna ställdes om perioden 22-28 november, och undersökningen genomfördes med Kantar Sifos webbpanel.