Skalhuset automatiserar med Autostore från Kardex

I vår har ehandlaren Skalhuset.se flyttat till ett nytt, 2 200 kvm stort lager i Södertälje, och nu ska bolaget automatisera lagret med en Autostore-lösning från Kardex. Installationen blir Kardex första i Norden sedan man blev global återförsäljare för Autostore 2021.

Under våren har e-handlaren Skalhuset.se, som säljer mobil- och datortillbehör på nätet, flyttat från sitt gamla lager på drygt 1 000 kvm i Södertälje till ett 2 200 kvm stor lager på samma ort, bolagets andra lagerflytt sedan starten i Sverige 2012. Nu kompletteras det nya lagret med en Autostore-lösning från Kardex.

Skalhusets nya lager i Södertälje blir med Autostore i höst. Foto Skahuset

– Den här lösningen är perfekt för Skalhusets produktsortiment och uppfyller deras krav på snabb orderhantering och optimal lagringstäthet. De kommer att öka sin kapacitet och effektivitet avsevärt, när tiden för att gå runt på lagret och leta produkter försvinner, kommenterar Nicklas Lövqvist, Area Sales Manager på Kardex.

Effektiviserar processerna

Skalhuset ägs och drivs sedan 2016 av Lowwi AB, som har sitt säte i Södertälje. Bolaget har sedan starten levererat drygt en miljon beställningar i Sverige, och ökade omsättningen från 46 miljoner SEK 2020 till 73 miljoner SEK 2021.

Företagets fortsatta tillväxtplaner gör att man behöver effektivisera processerna. Genom att automatisera, digitalisera processerna och optimera lagringstätheten kommer man också kunna integrera varor som idag lagras decentraliserat i Södertälje, och därmed samla allting under ett tak.

– Skalbarhet är helt avgörande för oss. Vi tänker långsiktigt och i takt med att våra behov utvecklas måste den interna logistiken också kunna anpassa sig efter nya förutsättningar, kommenterar Wincent Tall, operativ chef på Skalhuset.

Automationslösningen, som tar upp 147 kvm golvyta i det nya lagret, är planerad att gå live i december 2022 och består av 3 500 backar, 10 robotar och tre kombinerade plock- och inlagringsstationer. En extra öppning installeras också, så att systemet ska kunna utvidgas i framtiden.

– Det är ju en relativt liten Autostore-installation, men det finns möjlighet att bygga ut den framåt, säger Wincent Tall.

Första Autostore för Kardex

Kardex har 1 900 anställda i 30 länder och är främst stora inom lagerautomater, men gör även större automationslösningar för helautomatiserade flöden inom e-handel, elektronik, fordons- och livsmedelsindustri. Kardex blev global återförsäljare för Autostore i februari 2021, och är nu en av fem återföräljare av den norska automationsleverantörens lösningar i Norden, vid sidan av Element Logic, Swisslog, Dematic och Strongpoint.

– Detta projekt känns extra roligt eftersom det blir Kardex första Autostore-installation i Norden, sedan vi blev officiella partners, tillägger Nicklas Lövqvist.

Av Hilda Hultén