LC i miljardaffär i Enköping – bygger 80 000 kvm för Genesta

Logistic Contractor säljer 133 000 kvm mark i Enköping till fondförvaltaren Genesta för närmare en miljard, där bygget av en 80 000 kvm stor logistikfastighet ingår i köpet, som ska stå klar för inflyttning 2023.

Våren 2021 köpte LC 133 000 kvm byggklar logistikmark Enköping av KGK för 165 miljoner SEK. Tomten ligger i industriområdet Stenvreten strax öster om Enköping, och är detaljplanerad. Nu säljer den Wästbyggägda logistikutvecklaren marken till Genesta Property Nordic AB för totalt 945 miljoner SEK. I köpet ingår en entreprenad på att bygga en 80 000 kvm stor logistikfastighet på tomten.

Logistikanläggningen, som ska certifieras enligt Breeam nivå Excellent, byggstartas under sommaren och beräknas vara färdigställd under hösten 2023. Genesta tillträder fastigheten efter godkänd slutbesiktning av byggnaden.

Benn Karlberg. Foto LC

– När vi förvärvade marken i Enköping förra året såg vi olika scenarier framför oss, både att göra en sådan här typ av affär och att utveckla själva. Genesta-affären som vi nu landat i är ett jättebra alternativ, som stärker vår entreprenadverksamhet både i år och under 2023. Vi gjorde det här markförvärvet med tanke på hur utvecklingen ser ut inom både utveckling och uthyrning av logistikfastigheter, och är jättenöjda med affären, berättar Logistic Contractors vd Benn Karlberg.

Entreprenadvärdet uppgår till cirka 605 mkr och ingår i köpeskillingen. Affären sker genom en bolagsförsäljning av LCs helägda dotterbolag Sneden AB.

Byggstartas på spekulation

Initialt utformas fastigheten som en enkundsfastighet, men fastigheten kan anpassas till upp till fyra olika brukare. Genesta kommer att ansvara för uthyrningen av fastigheten.

– Vi är väldigt glada över förvärvet och ser fram emot att fortsätta det smidiga samarbetet med Logistic Contractor i den här och andra affärer. Nu ser vi fram emot att erbjuda denna moderna och hållbara fastighet till framgångsrika och växande hyresgäster som bara vill ha det bästa, kommenterar David Neil, vd på Genesta.

Genesta har tidigare ägt ett lager i Malmö hamn, ett 20 000 kvm stort “Kubiklager” som utvecklats av Skanska. Genesta köpte fastigheten 2019 och sålde den till BentallGreenOak våren 2021. I höstas köpte Genesta också två logistikfastigheter i Brunna på totalt 16 900 kvm av utvecklaren NCC. Utvecklingsprojektet i Enköping blir det första i sitt slag för bolaget.

Av Hilda Hultén