Skandinaviens största havsbaserade vindkraftpark invigd

I veckan invigdes Vattenfalls nya havsbaserade vindkraftpark Kriegers Flak utanför Danmarks kust. Med 72 havsbaserade vindkraftverk och en produktionskapacitet på 604 MW är Kriegers Flak den största i sitt slag i Skandinavien.

Danska folketinget fattade beslut om att bygga Kriegers Flak redan 2012, men byggandet började först i maj 2020 då Vattenfall installerade det första fundamentet. Nu är arbetet färdigt och vindkraftparken, som ligger 15-40 kilometer utanför den danska kusten i Östersjön, invigdes i måndags av kronprins Frederik av Danmark och den danska näringsministern Simon Kollerup.

Anna Borg, koncernchef för Vattenfall. Foto Vattenfall

– Kriegers Flak är ett gediget bidrag till den gröna omställningen och vi är därför mycket stolta över att vindkraftparken nu står klar att levererar fossilfri el till danska hem och företag, sa Anna Borg, Vattenfalls koncernchef, vid invigningen.

Vindkraftparken har 72 havsbaserade vindkraftverk och en produktionskapacitet på 604 MW, vilket kan täcka den årliga användningen för motsvarande 600 000 danska hushåll. Med Kriegers Flak ökar också den danska vindkraftsproduktionen med 16 procent.

Vattenfall driver sedan tidigare de havsbaserade vindkraftsparkerna Horns Rev 1 (samägt) och Horns Rev 3. Utöver det befinner sig deras projekt Vesterhav Syd & Nord i den mogna utvecklingsfasen och planeras vara färdigt för drift i slutet av 2023.