Softbank köper 40 procent av norska Autostore

Japanska Softbank förvärvar 40 procent av Autostore för 2,8 miljarder dollar och Autostore värderas till 7,7 miljarder dollar i samband med köpet. Med hjälp av nye delägaren ska Autostore accelerera sin globala expansion, med särskild tonvikt på Asien och Stillahavsområdet. Thomas H. Lee Partners fortsätter att vara Autostores majoritetsägare.

Autostore har för närvarande en global kundbas med mer än 600 installationer och 20 000 robotar i 35 länder. Företagets automatiserade lagrings- och hämtningssystem gör det möjligt för kunder att antingen lagra fyra gånger lagret i samma utrymme eller hela sitt befintliga lager i 25 procent av utrymmet, vilket gör det möjligt för det att serva en rad marknader så olika som e-handel, livsmedelshandel, industri och sjukvård i alla lager, detaljhandelslägen eller andra anläggningar.

Automationsföretaget Autostore meddelade på måndagen 5 april 2021 att Softbank har ingått ett slutgiltigt avtal om att förvärva 40 procent av företaget. THL kommer även fortsättningsvis att vara Autostores majoritetsägare och THL, Softbank och EQT kommer vardera att ha representanter i Autostores styrelse.

– Vi ser Autostore som en grundläggande teknik som möjliggör snabb och kostnadseffektiv logistik för företag runt om i världen. Vi ser fram emot att arbeta med Autostore för att aggressivt expandera över slutmarknader och geografiska områden, kommenterar Masayoshi Son, styrelseordförande och vd för Softbank Group Corp.

– Vi är glada över att Softbank ansluter sig till Autostore-teamet när vi fortsätter vår resa för att automatisera all handel och leverera förstklassiga automationslösningar till våra kunder. Vår investerargrupp i världsklass tillför exceptionell erfarenhet från flera geografiska områden, och vi är glada över att ha Softbanks ledarskap och stöd på global nivå, men särskilt med vår vision om tillväxt i Asien och Stillahavsområdet, kommenterar Karl Johan Lier, vd och koncernchef för Autostore.

Autostores huvudkontor ligger i Nedre Vats, Norge, och företaget har kontor, lager och / eller tillverkningsanläggningar i Norge, USA, Storbritannien, Polen, Tyskland, Frankrike, Korea, Japan, Spanien, Italien och Österrike.