Strejk bland finska lastbilschaufförer

Finska transportfacket AKT inleder imorgon en veckolång strejk till följd av en konflikt kring löner och arbetsvillkor. Konflikten lamslår godstrafiken i hamnarna och finska Posti varnar för försenade leveranser.

Yle rapporterar att det finska transportfacket AKT och arbetsgivaren Hamnoperatörerna i fredags inledde en andra omgång förhandlingar för nya kollektivavtal, efter en första strejk från AKT. Facket efterfrågar högre löner och bättre arbetsvillkor, men hittills har parterna inte kunnat enas om en lösning.

Imorgon, 1 mars, inleder därför facket en andra strejk som kommer vara till nästa onsdag, 8 mars. Dessutom har Post- och logistikunionen PAU aviserat en stödstrejk som även den inleds under onsdagen, enligt YLE. Utöver detta är även stuvarna i strejk med hamnföretagen, men där finns inget satt slutdatum. Tillsammans börjar dessa strejker orsaka allt allvarligare bekymmer för godstrafiken i hamnarna.

Strejken drabbar även finska Posti, som själva inte har någon del i konflikten. Enligt företaget kommer strejken förmodligen leda till förseningar främst på godssidan, med flera dagars förseningar om inte konflikten löses.

“Vi hoppas på en snabb lösning på AKTs strejk. Som en stor inhemsk aktör inom logistik, står Posti än en gång inför strejkaktioner som orsakar problem för dess kunder. Situationen är särskilt olycklig då nyckeln till lösningen inte ligger i Postis händer”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Foto: Port of Helsinki.