Transportföretagen menar att läget är “akut” för branschen

På grund av den rådande omvärldssituationen där det nya coronaviruset påverkar hela transportsektorn i Sverige begär förbunden inom arbetsgivarorganisationen Transportföretagen nu förhandlingar med samtliga fackliga motparter om avtal gällande korttidsarbete.

Transportföretagen har även gått ut och begärt att regeringen ska tänka om vad gäller att höja flygskatten för den marginalpressade flygbranschen – som nu är hårt drabbad ekonomiskt av corona-utbrottet.

På tisdagen begärde Transportföretagen att förhandlingarna om korttidsarbete med facken omgående upptas. Förslaget innebär att företag kan få ekonomiskt stöd från staten för att låta personal gå ner i arbetstid vid till exempel omvärldsstyrda situationer.

– Gemensamt för våra nära 10 000 medlemsföretag är att låga marginaler präglar deras vardag. Det nya coronaviruset har på kort tid påverkat hela transportnäringen och behovet av åtgärder för att säkra arbetstillfällen är i flera branscher stort och akut, säger Marcus Dahlsten, vd för Transportföretagen i ett pressmeddelande.

De fackförbund som berörs av förhandlingarna är:

Svenska Transportarbetareförbundet

Unionen

IF-Metall

Svenska Kommunalarbetareförbundet

SEKO

Sjöbefälsföreningen

Svensk Flygteknikerförening

Sveriges Ingenjörer

Ledarna

Hotell- och Restaurangfacket HRF

Svenska Målareförbundet

Vårdförbundet