Monica Lingegård ny vd för SJ

Monica Lingegård har utsetts till ny vd för SJ AB och chef för SJ-koncernen från den 17 augusti 2020. Hon är idag vd för Samhall AB och efterträder Christer Fritzson.

– Jag är mycket nöjd över att vi har lyckats rekrytera Monica Lingegård till SJ. Hon är en mycket framgångsrik och inspirerande ledare med stor erfarenhet av att leda och utveckla komplexa organisationer. Hennes viktigaste uppgift blir att fortsätta den framgångsrika tillväxtresa som SJ är inne på och leda utvecklingen till att bli ett än mer modernt och kundorienterat bolag, kommenterar SJs styrelseordförande Siv Svensson.

Den sista februari lämnade SJ:s vd Crister Fritzson bolaget efter åtta år, och nu tillträder alltså Monica Lingegård som utöver de nio åren som vd på Samhall tidigare varit vd för G4S i Sverige. Dessutom har hon haft haft olika ledande roller inom flera branscher, till exempel IT, telecom, strategikonsulting och finans. 

Monica Lingegård är idag vd på Samhall – som ofta beskrivs som Sveriges viktigaste bolag med sin kombination av kundnytta, samhällsnytta och medarbetarnytta. Samhalls hållbara affärsidé har bland annat gjort att de utsetts till Europas mest hållbara företag. Monica är även ordförande i Rymdbolaget (SSC) och ledamot i styrelsen för Nobina och Humana.

– Jag är otroligt stolt över att få förtroendet att leda SJ in i framtiden. SJ är ett framtidsföretag som fyller en viktig funktion i många människors vardag och vi har ett stort ansvar att bidra till en hållbar samhällsutveckling. Jag ser fram emot att få arbeta tillsammans med SJs alla fantastiska medarbetare, styrelse och våra så viktiga kunder för att ta nästa steg i företagets utveckling och bygga ett allt bättre SJ, kommenterar Monica Lingegård.