Fastighetsrådgivaren Croisette har tittat på vakansgraden för industrifastigheter i södra Sverige, med allt från stora lager till små industrilokaler. Resultatet visar att denna är nere på 3,2 procent i snitt. “Det här är anmärkningsvärda siffror, jag blev väldigt förvånad” säger rapportförfattaren David Almqvist,.
2021 års rapport konstaterade en vakansgrad på 4,3 procent för segmentet, vilket redan det var en rekordlåg siffra. I bolagets senaste trendrapport The Swedish industrial market 2022 studerades vakansgrader, hyresnivåer och yttillväxt för industrifastigheter i Stockholm, Göteborg och Öresund och trots att fler områden ingick i än i fjolårets rapport, sjönk vakansgraden ytterligare.
– I år har vi utökat geografin för fastigheter vi tittat på med Mälardalsregionen och flera regionstäder i södra Sverige som är intressanta ur ett investerarperspektiv, som Örebro, Jönköping och Växjö. Vi har tittat på alla fastigheter som taxeras som industrifastigheter, allt från storlogistik till äldre, små industrilokaler, berättar David Almqvist, co-head of transaktions på Croisette och medförfattare till rapporten.
Totalt tittade Croisette på 11 100 fastigheter med en total yta på 42,5 miljoner kvadratmeter i 379 industriområden. Resultatet visade att vakansgraden i snitt låg på 3,2 procent i segmentet.
– Vi hade förväntat oss en låg vakansgrad, den har sjunkit konstant de senaste åren inom moderna, större logistikfastigheter. Men vi blev oerhört förvånade att vakansgraden låg så här pass låg även för mindre, äldre lokaler, och att den blev ännu lägre än i fjol när vi utökade geografiskt. Jämförelsevis ligger kontorsfastigheter i Storstockholm på omkring 10 procent vakansgrad, berättar David Almqvist.
Vi blev oerhört förvånade att vakansgraden låg så här pass låg även för mindre, äldre lokaler
Högst hyror i Stockholm
Enligt rapporten så varierade hyrorna i de 15 största industriområdena i Skåne mellan 600 –1 400 kronor per kvadratmeter för segmentet. I Göteborg var hyrorna i de största industriområdena något högre, mellan 700 – 1 500 kronor per kvadrat. Högst är hyrorna i Stockholm. där de varierar mellan 1100 och 2100 kronor per kvadrat, beroende på läge.
Effekterna av bristen på lediga ytor kommer att bli högre hyror för industri- och logistiklokaler, menar David Almqvist.
– Vi har sett en stadig hyresökning, och det är en utveckling som kommer att fortsätta. Men de här siffrorna visar att även äldre, omoderna fastigheter är fullt uthyrda idag, tack vare att de ligger nära konsumenterna.
Närhet allt viktigare
Inom såväl industri som logistik blir närhet till konsumenterna allt viktigare, konstaterar David Almqvist.
– Alla pratar om snabba last mile-leveranser, men det finns fler aspekter på att ha närhet mellan människor och verksamhet. Det handlar också om service och kompetens, att ligga tillgängligt så att människor med rätt kompetens kan ta sig till arbetet. Vi ser att områden som Västberga och Årsta är fullt uthyrda, trots att fastigheterna där ofta är byggda på 1960-talet. Men samtidigt blir det allt viktigare att ha moderna lokaler där folk trivs och vill jobba. Kombinationen moderna lokaler och närhet till marknaden är oslagbar.
Av Hilda Hultén
Läs hela rapporten här: The Swedish industrial market 2022