Vässlas elcykel gör entré i Frankrike

Efter en finansieringsrunda om 10 miljoner euro storsatsar det svenska elfordonsföretaget Vässla nu på den franska marknaden. Deras pedallösa elcykel gör premiär i Paris, mikromobilitetens huvudstad, tillsammans med en ny prenumerationsmodell.

Vässla lanserade sin pedallösa elcykel 2017 i Stockholm. Cykeln drivs av ett batteri under sadeln och kan köras i max 25 km/h, vilket gör att den får köra på cykelvägar och på så vis kan undvika trafikträngsel. Företaget har sedan starten även etablerat sig i Madrid, Spanien, och Berlin, Tyskland.

Elcyklar utan pedaler blev officiellt legaliserade i Frankrike den 14 januari 2022. Då utfärdades en förordning som tillåter fordonen på allmänna platser, cykelvägar och vanliga vägar med hastighetsgräns på högst 30 km/h i bebyggda områden. Som en följd av det har Vässla nyligen avslutat en investeringsrunda där de drog in 10 miljoner euro för att etablera sig i Paris.

Kunder tecknar en prenumeration och får då tillgång till en egen cykel som de kan ha hemma, till skillnad från många andra tjänster där cyklarna ställs på gator och tillgängligheten kan variera. I tjänsten ingår hjälm, försäkring vid stöld, fri service samt reparation och utbyte om cykeln går sönder.

– Inköpspriset av en elcykel innebär en betydande investering för hushållen. Underhåll, stöld och slitage är också ständiga farhågor. Vår affärsmodell erbjuder en sann lösning tack vare erbjudandets tillgänglighet för alla, dess flexibilitet, och fri service som löser det minsta lilla tekniska problem inom 48 timmar utan extra kostnad, kommenterar Noa Khamallah, medgrundare och COO för Vässla.