Vattenfall bygger ny vindkraftspark utanför Fredrika

På Blakliden och Fäbodberget, strax utanför Fredrika, i Åsele och Lycksele kommun, bygger Vattenfall sin hittills största landbaserade vindkraftpark. Totalt kommer vindkraftsparken producera 1,1 Twh årligen.

I sommar är det dags att resa de 180 meter höga vindkraftverken på Blakliden och Fäbodberget. Bortsett från vinteruppehåll har bygget pågått sedan 2018, de kommande fyra månaderna är det dags att transportera och resa 84 vindkraftverk. Totalt kommer 800 komponenter, varav 252 är rotorblad, lastas av i hamnen i Holmsund utanför Umeå för att därefter transporteras på specialbyggda trailers till Västerbottens inland.

– Turbinleveransen inleds i juni och vi beräknar att vara klara i oktober. Transporterna kommer främst att gå nattetid, och med 1-2 timmars intervaller, för att minimera störningar i trafiken, kommenterar Kristoffer Arnqvist, Vattenfalls projektledare för Blakliden Fäbodberget.

När de kommit fram lyfts de transporterade delarna på plats av stora lyftkranar och vindkraftverken monteras ihop. Efter transporten och monteringen ska allt kopplas in, testköras och godkännas innan vindkraftparken är klar för kommersiell drift, enligt Kristoffer Arnqvist.

Vindkraftparken Blakliden Fäbodberget beräknas årligen producera 1,1 TWh el när den står klar, vilket motsvarar hushållsel till ungefär 220 000 svenska hushåll. Vindkraftpark Blakliden Fäbodberget samägs av Vattenfall, Vestas och AIP Management.