Vinnare av Årets Logistiketablering 2020: Jollyroom!

Castellums senaste bygge för e-handlaren Jollyroom på Hisingen är Årets Logistiketablering 2020, en utmärkelse som delas ut av tidningen Intelligent Logistik idag, på Business Arena Göteborg.

– Det känns fantastiskt, och faktiskt välförtjänt, vi har kämpat väldigt hårt för att komma dit vi är idag, sa Jollyrooms logistikchef Cecilia Olsson, som ska bjuda alla anställda på fika i morgon för att fira utmärkelsen.

Årets Logistiketablering är ett pris som delas ut av tidningen Intelligent Logistik sedan 2017. Fem av Sveriges 28 större logistiketableringar 2020 var nominerade till priset, varav e-handlaren Jollyroom med Castellums senaste bygge på nära 36 000 kvm, blev den som kammade hem priset.

– Vi har jobbat med Jollyroom sedan de startade 2010, och för oss som fastighetsägare handlar det om att vara lyhörda och flexibla och bygga det som krävs för att Jollyroom ska kunna växa, sa Hans Sahlin, affärsområdeschef för logistik på fastighetsbolaget Castellum, som gjort etableringen och även äger fastigheten.

Cecilia Olsson. Foto Hilda Hultén.

Etableringen blir kronan på verket i Jollyrooms “Jollypark”, där man nu samlat all sin logistik i tre intilliggande byggnader på Hisingen, från att som mest ha åtta olika lager på olika ställen i Göteborg. Totalt har Jollyroom nu 75 000 kvm logistikyta, vilket gör bolaget till Sveriges ytmässigt största e-handlare.

– Jollyroom är en värdig vinnare av årets pris med höga betyg i alla våra bedömningskriterier. Man har haft en fantastisk resa under sina 10 första år vilket nu bevisas genom att de är Sveriges till ytan största e-handlare. Att kombinera det med att etablera sig i en modern logistikanläggning med tydlig miljöprofil och en stor solcellsanläggning på taket blev en vinnande kombination i år, säger David Almqvist, co-head of transactions på logistikrådgivaren Croisette, och med i Juryn för Årets Logistiketablering.

– Den här etableringen länkar på ett tydligt sätt samman samtliga våra kriterier. När konkurrenter lagts ner konsoliderar istället Jollyroom sin verksamhet, mycket tack vare smarta e-handelslösningar och intelligent logistik, säger Gustaf Berencreutz, delägare Intelligent Logistik och medgrundare av priset.

Jollyroom samlar genom etableringen all sin logistik i tre lager på Hisingen. Foto Castellum.

Effektivare logistik och förbättrad kundupplevelse

Jollyroom grundades 2011 och har på några år gått från 80 miljoner till närmare 1,6 miljarder i omsättning 2019, med sikte på 2 miljarder 2021. I det nya mellangodslagret finns förutom det nya huvudkontoret också personalgym, restaurang och en 3 000 kvm stor outletbutik med showroom för vissa varumärken.

Cecilia Olsson och Niklas-Blomberg från Jollyroom och Hans Sahlin från Castellum, framför det nya lagret. Foto Hilda Hultén

– Etableringen är tydligt präglad av utmaningen man har i att hantera ett förhållandevis heterogent sortiment. Trots denna utmaning får Jollyroom anses ha lyckats ta fram en flödesmässigt välordnad lösning, säger Tobias Jonasson, vd för Insitepart och jurymedlem.

Fastigheten ska miljöcertifieras och på taket byggs en 20 000 kvm stor solcellsanläggning, som blir en av Sveriges största solcellsparket på tak.

Jyryns motivering:

“Etableringen är kronan på verket i Jollyrooms “Jollypark”, där man nu samlat all sin logistik i lager, från tidigare som mest åtta olika lager. Härmed blir Jollyroom Sveriges ytmässigt största e-handlare med 75 000 kvm lageryta. Läget är väl valt invid Göteborgs hamn, varifrån 70 procent av volymerna kommer. Nu kan Jollyroom hantera allt från nappar till studsmattor på samma ställe, och även samlasta många ordrar till kund, vilket ger effektivare uttransporter och förbättrar kundupplevelsen. Byggnaden innehåller personalgym, restaurang och certifieras med Miljöbyggnad silver, och får också ett av Sveriges största solcelltak. Ett extra plus för att man bara har egen personal på lagret.”

Övriga Finalister 2020

Yilport, Gävle Hamn

Postnord TPL, Landvetter

Na-kd, Landskrona

Ica, Arendal

Kriterier Årets Logistiketablering

1. Etableringen ska möta ett reellt behov eller utgöra en smart lösning ur flödesperspektiv för brukare och kunder. Valet av logistikläge ska vara optimalt utifrån brukarens in- och utgående flöden och ge lägsta möjliga miljöpåverkan för dessa.

2. Byggnaden ska vara innovativ, nytänkande eller överraskande i sin utformning, placering eller i sin funktion när det gäller val av logistikläge, design, arkitektur, energianvändning, arbetsmiljö, automations- och/eller hanteringslösningar.

3. Byggnaden ska vara energieffektiv och miljöcertifierad, t ex enligt EU Green Building, BREEAM eller Leed eller vara utformad för att klara en sådan certifiering.

4. Som arbetsplats ska den värna om de anställdas välmående. Den bör bl a erbjuda, tränings- och rekreationsmöjligheter, lunchservering i anläggningen eller dess omedelbara närhet och bekvämt kunna nås via kollektivtrafik.

Jury, Årets Logistiketablering 2020
Hilda Hultén, David Almqvist, Klara Eriksson, Tobias Jonasson, Gustaf Berencreutz

Tidigare års vinnare:

2017: Boozt, Ängelholm

2018: Zalando, Brunna

2019 Atea, Växjö