Sveriges första dedikerade e-matlager klart

Nominerad nummer 2 till priset Årets Logistiketablering 2020:

I Arendal har NCC byggt Icas och även Sverige första dedikerade lager för e-handlade livsmedel, som ska förse Göteborgarna med mat direkt till dörren. – Härifrån når vi hela staden väldigt effektivt, säger Andreas Jakobsson, logistikchef för e-handel på Ica.

Ett nytt landmärke finns nu att skåda i Arendal, intill Göteborgs hamn.
Det är Icas nya, klarröda e-handelslager på 17 200 kvm, som byggts kundanpassat för Ica av NCC och som blir det första lagret byggt speciellt för e-handel med livsmedel i Sverige.

Andreas Jakobsson. Foto Hilda Hultén.

Ica kommer själva att äga fastigheten genom Ica Fastigheter.
– Det är jättekul att få det klart, det innebär att vi kan erbjuda ren e-handel även i Göteborg. Hittills har all e-handel i regionen skötts genom butiksplock, berättar Andreas Jakobsson, logistikchef för e-handel på Ica.

Han var tidigare logistikdirektör på Netto i Sverige och kom till Ica i februari.
– Jag var 15 år på Netto, men när Coop köpte verksamheten och började avveckla våra lagersiter som jag jobbat med i så många år kändes det inte så motiverande att vara kvar. Jag fick chans att bygga upp e-handeln inom
Ica Göteborg istället, vilket känns otroligt kul och spännande: att bygga upp något helt nytt.

Citynära läge

Läget för etableringen är noga utvalt intill Göteborgs hamn och med direkt påfart till riksväg 155 nås centrala Göteborg på några minuter. När den nya Marieholms-förbindelsen blir klar blir anslutningen bättre även till nordöstra Göteborg.
– Vi vet ju ännu inte exakt vilket upptagningsområde vi får, det beror på vilka butiker som ansluter sig. Men härifrån når vi hela staden väldigt effektivt, vilket är viktigt när man jobbar med att leverera livsmedel, säger
Andreas Jakobsson.

Butikerna i regionen kan välja att ansluta sig till e-handelslagret och kunderna väljer sedan en butik även när de e-handlar. Hemleverans är ett alternativ, liksom att hämta i sin ”hembutik”. Lagret innebär en viktig avlastning för butikerna, där butiksplocket nått sitt tak på många håll, inte minst under corona.
– Det ser såklart väldigt olika ut för olika butiker, vissa har kapacitet kvar. Men gensvaret har varit väldigt positivt från handlarna, säger Andreas Jakobsson.

Ocados system

Lagret kommer att sysselsätta omkring 500 personer, chaufförer inräknade. Nycklarna lämnades över i oktober, och planen är att verksamheten ska dra igång i vår.
Lagerhanteringen blir i stort sett manuell, till skillnad från i det högautomatiserade robotlager som Ica bygger i Brunna, som ska stå klart 2022, med Ocado som helhetsleverantör av automationsutrustning och e-handelsplattform.
– I Göteborg kommer vi använda oss av Ocados e-handelsplattform med lagerstyrningssystem, utrustning och leveransfordon, men själva lagret är manuellt.

Enastående” certifieringsgrad
Lagret har ett av Europas största CO2-baserade kylsystem med borrhål i marken för värme- och kylreglering. Den tekniska utformningen gör fastigheten extremt energieffektiv.

Filip Bååw. Foto Hilda Hultén.

– Vi har mätt lufttätheten i byggnaden till 0,09 – ett modernt passivhus ligger på 0,2, så för den här typen av byggnad är det otroligt
bra, säger Mats Wallander, platschef för bygget på NCC.
I certifieringen av fastigheten siktar man på att nå Breeams högsta certifieringsnivå; Outstanding, vilket är unikt för svenska logistikfastigheter.

– NCC har ett strategiskt beslut vi ska certifiera de lager vi bygger till minst “Very good”. Ica ville nå ”Excellent”-nivå, och nu har vi istället ”Outstanding” i sikte, berättar Filip Bååw, projektledare för ICA-lagret på NCC.
– Det har varit ett riktigt hästjobb att nå fram hit, vi har vänt på varenda sten byggtekniskt vid materialval och tekniska lösningar, men också i hänsyn till ekologin i området och i begränsning av vattenanvändning.
Fastigheten har cykelparkering med möjlighet till laddning, och i närheten finns grönområden och busshållplats ett par hundra meter bort.
Mats Wallander är minst sagt nöjd med projektet.
– Det har varit ett komplicerat projekt, med tajt tidplan och höga byggkrav. Jag är oerhört stolt över att vi klarat det.

Av Hilda Hultén