Volvo investerar i amerikansk transportdelningstjänst

Volvos riskkapitalbolag Volvo Group Venture Capital investerar i Kalifornien-baserade teknikföretaget Flock Freight, vars algoritm samlar mindre laster från olika aktörer för att fylla tomt lastutrymme.

Flock Freigt grundades 2015, och har utvecklat en algoritm för att samla mindre dellaster (LTL) som inte fyller en hel lastbil, och samköra dem med annat gods. Konceptet kallar de för STL – shared truckload – och Flock Freight har omkring 12 500 åkare i sitt nätverk. Delade transporter eliminerar behovet av terminaler och minskar godsrelaterade koldioxidutsläpp.

Oren Zaslansky, founder and CEO, Flock Freight - Photo: Flock Freight
Oren Zaslansky, grundare och vd, Flock Freight Foto : Flock Freight

– Det handlar om att totalt förändra hur mindre laster, LTL, rör sig i logistiksystemet, sa Flock Freights grundare Oren Zaslansky i en intervju med truckinginfo i juli.

Istället för att de, som idag transporteras mellan olika terminaler och hubbar, och flyttas mellan olika fordon, så kopplar man ihop systemet och samlar gods till en full last, som körs på samma lastbil, men med flera stopp på rutten.

– Jag tror att i är ensamma i värden om ett sådant system idag, säger Oren Zaslansky.

– Vi letar efter start-ups som tittar framåt och som med hjälp av teknik transformerar transportindustrin. Vi tror att Flock Freights affärsmodell och teknologi kommer att spela en stor roll i framtidens godstransporter, kommenterar Martin Witt, ansvarig chef för Volvo Group Venture Capital

Volvo Group Venture Capital fokuserar idag främst på nya logistiktjänster, elektrifiering och smarta lösningar för bygg- och anläggningsindustrin. Omfattningen är global med fokus på Europa och Nordamerika.

– Flock Freight kan förse Volvokoncernen med insikter i hur man optimerar godstransporter. Tillsammans kan vi erbjuda såväl våra kunder transportörerna som deras kunder ytterligare tjänster, kommenterar Dan Tram, investeringschef på Volvo Group Venture Capital.

Nyligen investerade Volvo också i den svenska marknadsplatsen Adnavem.

Av Hilda Hultén