Volvo ska tillverka elmotorer i Skövde

Volvo Cars investerar 700 miljoner SEK i att ställa om sin anläggning i Skövde till att tillverka elmotorer. Produktionen av förbränningsmotorer flyttas till PES och sammanförs med Geelys.

2025 är målet att hälften av nybilsförsäljningen ska bestå i helt eldrivna bilar, och resten hybrider.

Bolaget har haft produktion i Skövde ända sedan starten 1927, och adderingen av elmotortillverkning innebär att Volvos framtid i Skövde är säkrad.

Volvo Cars gick tidigare i år ut med en stor satsning på att skapa en inhouse-utveckling av elmotorer för nästa generations volvobilar. Det första steget blir att montera e-motorer i Skövde, för att senare ta in hela tillverkningsprocessen inhouse i Skövde.

Javier Varela. Foto Volvo Cars

– Den första Volvon från 1927 drevs av en motor från Skövde. Teamet är kompetent och engagerat i att leverera de hägsta kvalitetsstandarderna, så det är bara naturligt att de blir en del av vår framtid, kommenterar Javier Varela, global operativ- och kvalitetschef på Volvo Cars.

Design och utveckling av de nya elmotorerna sker i Göteborg och Shanghai, Kina, där Volvo tidigare i år öppnade ett nytt elmotorlabb. Den återstående produktionen av förbränningsmotorer i Skövde kommer att överföras till Volvos dotterbolag Powertrain Engineering Sweden (PES), som ska sammanföras med Volvo Cars ägare Geelys förbränningsmotorproduktion.