Ytterligare logistiksatsning i Vaggeryd – 130 000 kvm logistik

Nybildade Vaggeryd Logistikpark AB – ett joint venture mellan Fiskaregården Investment AB och Hanssongruppen Invest AB – har förvärvat två fastigheter i Vaggeryd, där man har möjlighet att bygga 130 000 kvm logistik.

Avtalet signerades 1 juni och Vaggeryds logistikpark tillträder fastigheterna Vaggeryd Stödstorp 1:7 och Skogshyltan 1:4 den 1 september 2020. Säljare är Scandbio AB – ett företag ägt av Lantmännen som tillverkar pellets.

– Vi är mycket glada över att ha fått möjlighet att förvärva dessa fastigheter av Scandbio. Utöver att tillsammans med våra nuvarande hyresgäster förvalta och utveckla de befintliga lokalerna påbörjar vi nu arbetet med att leta hyresgäster till den logistik vi skall uppföra. Totalt kan vi bygga ca 130 000 kvm logistik med 12 meter takhöjd, säger Magnus Clavegård, CEO på Fiskaregården – som nu även blir ordförande i Vaggeryd Logistikpark AB.

Inga spekulationsbyggen

Fastigheterna är belägna utmed E4:an 20 minuter söder om Jönköping, har en markareal om ca 525 000 kvm direktaccess även till järnvägsnätet, vilket gör det till ett ypperligt läge för logistik. Totalt finns redan idag ca 38 000 kvm lokaler på tomterna varav merparten är uthyrda till bl.a. Veolia, Sortera Materials, Envytech Solutions och Wog Trä. Vaggeryds Logistikpark har låtit Tengboms arkitekter skissa på möjliga logistikbyggnationer.

– Det är ganska flexibelt vad man kan bygga, antingen en större eller flera mindre byggnader, säger Magnus Clavegård.

Det är inte så troligt att JV-bolaget påbörjar byggen av logistikfastigheter på spekulation, utan man kommer med stor sannolikhet invänta hyresgäst, enligt Magnus Clavegård.

– Vi kommer intensifiera sökandet efter en hyresgäst under augusti – vi tillträder ju inte fastigheten förrän 1 september. Vi har några som visat intresse och det är inte troligt att vi kommer bygga på spekulation.

Vaggeryd – hett logistikläge

För bara någon vecka sedan meddelade Aditro Logistics och CH Square planerna på ett nytt 130 000 kvm stort logistikcenter – även det i Vaggeryd söder om Jönköping.

– Vi ser att det ena ger det andra och att Vaggeryd håller på att utvecklas till ett nav för logistik. Efterfrågan på logistik är hög och det geografiska läget här är utmärkt.

Norr om Vaggeryd ligger klassiska logistiklägena Torsvik och Stigamo.

– Men här finns detaljplanerad mark, vilket kan vara en bristvara på andra håll, säger Clavegård.

Fiskaregården har sitt kärnområde inom utveckling och förvaltning av privatbostäder och har inte tidigare byggt logistik – det har däremot samarbetspartnern Hanssongruppen. I dessa osäkra tider, ser dock företaget en investering i förvaltning och utveckling av logistikfastigheter som ett tryggt komplement till sitt befintliga bestånd.

– Definitivt, på sikt kommer vi garanterat fortsätta investera i privatbostäder, men just nu är vi något mer försiktiga – det här är ju även en ganska stor förvaltningsportfölj med stabila hyresgäster som Veolia och Sortera, säger Magnus Clavegård.

Av Klara Eriksson