40 000 järnvägsarbetare strejkar i Storbritannien

På tisdagen, den 21a juni, inleddes den största järnvägsstrejken på över 30 år i Storbritannien. Miljontals passagerare kommer att drabbas, då över 40 000 av fackets medlemmar stannar hemma från jobbet.

På måndagen hölls sista minuten-samtal mellan facket RMT och arbetsgivaren Network Rail, plus 13 tågoperatörer, i ett försök att förhindra strejken. Men samtalen misslyckades och på tisdagen gick 40 000 anställda ut i strejk, enligt tidningen The Guardian.

Fackföreningen RMT har arbetat för att uppnå lönehöjningar som motsvarar dagens levnadskostnader. De menar att medlemmarnas levnadskostnader ökar betydligt snabbare än deras löner. Kravet är en löneökning på 7 procent, för att mildra smällen av inflationen som närmar sig 11 procent. Network Rail har erbjudit totalt 3 procent, vilket facket avfärdade.

– Jag tror att många fackföreningar i hela landet kommer att protestera eftersom folk inte orkar längre. Vi har människor som har heltidsjobb som måste ta emot statliga bidrag och gå till matutdelningar. Det är en nationell skam, säger fackföreningens generalsekreterare Mick Lynch till Sky News.

Network Rail menar att det inte finns ekonomiska förutsättningar att driva vidare verksamheten som innan coronapandemin, då antalet tågresenärer fortsatt är lägre än innan pandemin. Därför planerar de också att digitalisera och modernisera för att kunna spara in på personalkostnader inom bland annat underhåll och biljettkontor. Något som facket också motsätter sig.

Kraftigt begränsad bantrafik

Strejken genomförs under tre dagar, enligt Svenska Yle; den började i tisdags, fortsätter idag torsdag och sedan på söndag. Under 24 timmar lämnar personalen arbetet på de tre dagarna. Ungefär hälften av alla järnvägsresor ställs in under strejken. Problemen väntas påverka trafiken även på icke strejkdagar, då inget underhållsarbete utförs under strejken.

Guardian har tidigare skrivit att strejken initialt inte lär påverka godstrafiken, men ju längre den håller i sig desto mer kommer problemen även leta sig in i godsflödena. Och RMT har varnat för att strejkerna kan hålla i sig fram till jul om inte deras krav möts.